Yapı ve görev itibariyle bir pompa ve fanın karışımı olan blowerlar, yüksek debi ve düşük basınçta hava transferi yapan ekipmanlardır. Birçok farklı kullanımı alanı bulunan blowerlar, bir sisteme hava basılması veya bir ortamdan vakum yapılması amacıyla kullanılabilmektedir. Genellikle santrifüj prensibine göre çalışan blowerlar, yüksek verimli ve sessiz çalışma özelliğine sahip olup uzun ömürlü olacak şekilde tasarlanmaktadır.
Doğru bir blower seçimi için bazı parametrelerin önceden belirlenmesi gerekmektedir. Hava giriş sıcaklığı ve basıncı, emme ve basma kapasitesi, çıkış havasının özellikleri, rakım değeri, bağıl nem, motor gücü, blower dönüş hızı, blower gürültü seviyesi vs bunlardan bazılarıdır. Kullanım yerine göre hava filtresi, vibrasyon takozları, çek valfler, termometre, manometre, basınç ya da vakum emniyet vanası, filtre tıkanıklık göstergesi ve preostat gibi ölçüm ve kontrol cihazları ile beraber kullanılmaktadır. Blowerlardan maksimum verimi almak için bakımlarının düzenli olarak yaptırılması, kullanılan filtrelerin sıklıkla kontrolü gerekmektedir.
Blower Tipleri
Bir blower, farklı parametrelere göre (örneğin tek ya da çift kademeli olması) farklı sınıflara girebilmektedir. Fakat blower tipleri ‘ni genel anlamda ikiye ayırabiliriz. Bunlar santrifüj blower ve roots blower modelleridir. Bu kategoriye yağlı vakum pompalarını da dahil edebilmek mümkündür. Blower kullanım alanları çok geniş olduğundan, bu cihazların da kapasite, boyut ve üretildiği malzeme gibi özelliklerine bağlı olarak farklı modelleri mevcuttur.
Blower Kullanım Alanları
Endüstrinin hemen her alanında kullanılan blower cihazları, kullanıldığı ortamlar ve proseslere göre özel olarak tasarlanabilmektedir. Sektörel bazda blower kullanım alanları içerisine kimya, sağlık, tekstil, gıda, arıtma, plastik, çimento, hayvancılık ve daha birçok konuyu dahil edebiliriz. Bu alanları biraz daha detaylandırmak istersek şu sistemleri ve uygulamaları sıralayabiliriz:
Matbaa teknolojileri, buharlı ütü sistemleri, baskı makinaları gibi uygulamalar blower kullanım alanları içerisinde önemli bir yer tutmaktadır.
Seramik ve plastik sektöründe de sıklıkla kullanılan blower cihazlarından özellikle plastik kaynak ve şekil verme proseslerinde faydalanılmaktadır.
Blower kullanım alanları arasında sağlık uygulamaları da önemli bir yer tutmaktadır. Endüstriyel vakumlama sistemleri ve solunum cihazlarına hava verilmesi gibi işlemler için blower kullanımı en fazla tercih edilen yöntemdir.
Maden sektöründe özellikle metan gazı havalandırma ve maden işleme prosesleri için blowerlar kullanılmaktadır.
Toz ve granül gibi tanecikli yapıdaki ürünlerin (özellikle gıda ve çimento sektöründeki proseslerde) transferi de yine blower kullanım alanları içerisine girmektedir.
Blowerlar, arıtma tesislerinde ve havuz uygulamalarında da yine en sık görülen ekipman türlerinden biridir.
Blower kullanım alanları ‘nın en geniş olduğu uygulamalardan biri de tarım ve hayvancılıktır. Zirai ilaçlama, süt sağım işlemleri, kültür balıkçılığı ve zeytin işleme proseslerinde blowerlardan yararlanılmaktadır.
Blower kullanım alanları içerisinde bu sayılan uygulamalar öncelikli olsa da endüstride büyük ya da küçük ölçekli farklı işlemler için de blower kullanımı görülmektedir. Endüstriyel sistemlere duyulan ihtiyacın artması ve sistemlerin giderek daha otomatize hale gelmesi, blower kullanımını da giderek artırmaktadır.