Blower , havanın taşınması ya da vakumlanması amacıyla kullanılır. Bağlı bulundukları motorun gücü ile çalışırlar. Mekanizmada bulunan fan veya lob sayesinde emdiği havayı çıkış kısmına doğru iter. Bu işlem blowerın devir yaptığı her dönüş için birçok kez yinelenir. Bu sayede içerdeki hava yüksek debi ve düşük basınç prensibiyle çıkışa gönderilmiş olur. Blower sisteminde yer alan kanatlar dönüş işlevini yerine getirirken, gövdeye veya birbirlerine temaslarını engelleyecek şekilde boşluklar verilirek üretilir. Bu noktada, rotor (fan, lob) dengesini sağlamak için ince balans ayarları ve kontrolleri yapılmalıdır. Hava emilimi için bir hava filtresi kullanılır. Kanatlar ve gövde içinde istenmeyen maddeler ve artıkların birikmesi ancak bu şekilde önlenebilir. Aşırı artık birikiminde, mekanizmanın performansında ciddi düşüşler gözlenecektir.
Blower Çeşitleri
Blower çeşitlerinde çalışma prensipleri, teknik ve performans özelliklerine göre ayrılabilir. Bu noktada, Sisdoz kalitesi ve güvencesi ile sahip olacabileceğiniz iki ana çeşidi; santrifüj ve roots blowerlardır. Proair Ms, Td, Ts santrifüj blower modellerine ek olarak, FPZ serisi blowerlar, aksesuarlar ve Proair PL serisi roots blowerları ürün çeşitlerine örnek olarak sıralanabilir.
İhtiyacınıza en uygun teknik özelliklere göre, uzun ömürlü ve yüksek performanslı blower çeşitleri arasından seçim yapabilirsiniz. Blowerlar sessiz, yüksek verimli, basit kurulumla ve sorunsuz şekilde işlevlerini yerine getirir. En ileri teknolojiler ve en kaliteli malzemeler kullanılarak, dayanıklı olacak şekilde üretilmişlerdir. Yağsız hava verebilen, bakımı kolay ürünlerdir. Bunu sağlamak için üretimde kanatlar ve diğer bölümler arası, gerekli yerlere sızdırmazlık enstrümanları ilave edilir. Böylece yağın sıçraması veya karışması gibi olumsuzluklara rastlanmaz. Ek olarak, gaz akışını düzenli ve stabil şekilde sağlarlar.
Blower seçerken özellikle debi ve basınç değerlerine dikkat edilmelidir. İhtiyaç duyulan performansı sağlayacak teknik özelliklerde ve kalitede blowerlar uzun vadede daha etkili olacaktır. Hava transferi, emilim (vakum) gibi amaçlarla kullanılabilen blowerlar, kullanım amacı göz önüne alınarak tercih edilmelidir. Ayrıca diferansiyel basıncı, tip, üretim yılı, emilen gaz, P1 mutlak giriş basınç değeri, T1 giriş sıcaklığı, Q1 emiş kapasitesi, P2 basıncı ve Kw Motor gücü gibi çeşitli özellikler incelenebilir.
Santrifüj Blower
Santrifüj blower, hava/gazların kinetik enerjisini arttırmak için çarkların dönüşünden sağlanan santrifüj gücünü kullanır. Çarklar döndüğünde, çarkların yanındaki gaz parçacıkları çarklardan fırlatılır, ardından kanat muhafazasına doğru hareket eder. Gaz daha sonra çıkış kanalları aracılığıyla çıkışa yönlendirilir. Gaz atıldıktan sonra, pervanelerin orta bölgesindeki gaz basıncı düşer. Çark gözünden çıkan gaz bunu normalleştirmek için içeri girer. Bu döngü tekrar eder ve bu nedenle gaz sürekli transfer edilebilir.
Santrifüj Blower çeşitlerinin sıradan blowerlara göre en belirgin özelliği basınç oranında ulaşabileceği performanstır. Ayrıca nispeten daha kolay bakım süreçleri ile uzun süreler kullanılabilirler. Bu anlamda, santrifüj blowera rahatlıkla güvenebilirsiniz.
Roots Blower
Uzun vadeli, verimli, performansını koruyarak çalışan güvenilir blowerlardır. Diğer çeşitlere göre daha yüksek hacimli hava pompalanmasında kullanılabilecek kapasiteye sahiptirler. Ayrıca Roots Blowerın verimliliği çok yüksektir.
Çalışırken düşük düzeyde ses çıkaracak şekilde üretilmişlerdir. Gürültü yönetimini en iyi şekilde sağlamak için, ses yalıtım kabinleri sayesinde, istenen şartlara kolayca ulaşılır.
Blower çeşitleri aktif olarak kullanılmaya başlandığında, belli aralıklarla bakım yapmak önemlidir. İlk çalışmasını takip eden saatlerde yapılacak birtakım bakımlara ek olarak, uzun aralıklarla yapılacak periyodik bakım işlemleri mevcuttur. Bunlar haftalık, aylık, 3,6 ve 12 aylık döngüler şeklinde gerçekleşebilir. Bu konuda daha detaylı ve doğru bilgi kullanılan blowerın modeli, tipi ve markasına göre elde edilir.