Blower, emisyona uğramış olan havanın yüksek olan debide ya da görece düşük basınçta transfer işlemini gerçekleştiren ekipmanları ifade eder. Bu noktada blowerlar, motordan aldıkları kuvvetle fanı döndürürler. Blower içinde bulunan fan döndüğünde emiş bölümündeki hava vakumlanır. Bu esnada da içeriye hapsolan hava, çıkışa itilmeye başlanır. Hava taşımak adına aktif bir şekilde kullanılan blowerlar, pek çok uygulamada karşımıza çıkmaktadır.
Blower Çalışma Prensibi ve Özellikleri
Blowerlar üfleme veya vakumlu olacak şekilde iki biçimde kullanılır. Blower içinde bulunan hava mutlak suretle filtreden geçmelidir. Bu gerçekleşmediği durumda fan ya da gövde içerisinde çeşitli pislikler birikebilir. Elbette bu durum da bazı aşınmaları beraberinde getirir. Aşınmalar, blowerların çalışma verimini düşürebilir. Ayrıca blowerlar hiçbir şekilde ters çevrilmemelidir.
Blower türleri göz önüne alındığında çalışma prensiplerinin ve teknik özelliklerin ön plana çıktığını söylemek mümkündür. İki temel türü olarak santrifüj ve roots gösterilebilmektedir. Her iki türe ait seriler için web sitemizde yer alan ürünleri detaylı olarak incelemeniz yeterlidir. İhtiyacınıza uygun olan verimli ve işlevsel blower türünü tercih edebilirsiniz. Blowerlar genellikle basit kuruluma sahiptir ve işlevlerini problemsiz şekilde yerine getirir. Bakımı da çok kolay olan blowerlar gaz akışını düzenli ve stabil bir forma sokarlar. İleri teknolojinin kullanıldığı, yağsız hava veren bu ürünler, sızdırmazlık özelliğine sahiptir.
Blower seçildiği zaman debinin ya da basınç değerlerinin dikkatli seçilmesi önemlidir. İhtiyaç duyulan performansı karşılayacak blowerlar, uzun süreçte çok daha etki gösterir. Vakum ya da hava transferi gibi amaçlar için kullanılacak olan blowerların kullanım amaçları mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Öte yandan basınç değerleri, emiş kapasitesi, basıncı, motor gücü kriter olarak ele alınmalıdır.
Blower Türleri ve Çift Kademeli Blowerların Önemi
Blower ürünleri genellikle tek ya da çift kademeli olma durumlarına göre ikiye ayrılmaktadır. Tek kademeli olan blowerlar, 40-1370 m3/saat debi aralığına sahiptir. 0-460 mbar basınç düzeyinde, 0,2 – 18,5 kw arasındaki motor performanslarında çeşitlilik gösterebilmektedir.
İki kademeli ya da çift kademeli olarak bilinen blowerlar ise 88-2500 m3/saat debi aralığına sahiptir. Basınç değerleri ise 0-670 mbar aralığındadır. 0,7 – 25 kw arasındaki motor performanslarında çeşitlilik gösterebilmektedir. Çift kademeli olan blower türleri, endüstriyel alanda çok sık bir şekilde tercih edilir.
Motor gücü aynı olan tek kademe blower modellerine kıyasla daha fazla pozitif ile negatif basınç seviyelerine ulaşır. Özellikle emişle alakalı niteliğinden yararlanılarak malzeme sabitleme uygulamalarında ya da granül nakliye süreçlerinde sıkça tercih edilir. Öte yandan basınçla alakalı özelliğinden dolayı zeytin olgunlaştırmadan hava yastığı uygulamalarına kadar pek çok noktada çift kademeli blowerlardan faydalanılır.