Dalgıç pompa, temel olarak sıvı veya ortam içinde çalışmakta olan pompa türleri arasında kendine yer bulur. Bu tip pompalarda, motorun gövde kısmına bitişik biçimde dizayn edildiği görülür. Dalgıç pompaların doğrudan sıvıyla temas etmesi, teknik aksamını da doğrudan etkilemiştir. Örneğin su geçirmez muhafaza, onu diğer pompalardan teknik anlamda ayıran niteliklerden birisidir. Diğer yandan kısa devrenin oluşmaması ve sıvının içeriyle temas etmemesi adına, özel bir koruyucu yağ ve izolasyon söz konusudur.
Doldurulan yağlar ve özel izolasyon IP 68 sınıfı sayesinde içinde bulunulan sıvı hiçbir şekilde içeriyle temas etmez ve bu sayede de olası kötü senaryoların önüne geçilir. Dalgıç pompalarda yer alan özel izole çalışması, ona sızdırmazlık niteliği kazandırır. Tasarımında bağlantı kısımlarının hava geçirmemesine özel olarak dikkat edilir.
Tüm bu tasarımsal özellikleri sayesinde dalgıç pompalar, oldukça kullanışlıdır. Pek çok avantaja sahip olan bu dalgıç pompa, dış etkenlere karşı oldukça da dayanıklıdır.
Dalgıç Pompaların Kullanım Alanları
Genelde içme ya da sulamak maksatlı olarak bir kuyudan faydalanıyorsanız çok büyük olasılıkla dalgıç pompalardan faydalanıyorsunuz. Bu pompaların doğrudan daldırılarak çalışıyor olması, böyle bir isimle anılmasına neden olur.
Var olan kaynakların yetmediği senaryolarda veya yer altı sularının çıkarılmasının zorunlu olduğu anlarda, bu ekipmandan faydalanılır. Sorunsuz bir şekilde işlemesinin yanında dalgıç pompalar oldukça da ekonomik bir pompa türü olarak kabul görür. Peki dalgıç pompa kullanım alanları nelerdir, gelin hep birlikte göz atalım:
Su elde edilmesi gereken yerler,
Sulama sistemleri,
Yer altı su düzey kontrolü çalışması,
Süs havuzları,
Fıskiyeler,
Drenaj kuyuları,
Tüneller.
Dalgıç Pompaların Özellikleri
Dalgıç pompalar son derece zorlu çalışma şartlarına karşı dayanıklıdır. Dayanıklılığı oldukça yüksek olan malzemelerin kullanılması, bunun en önemli nedenidir. Arızalanma olasılığı oldukça düşük olan dalgıç pompalar uzun ömürlü olarak kullanılabilir. Bu da size ciddi bir tasarruf şansı sunar. Pek çok dalgıç pompanın gövde kısmında vinil ester termoset reçineler tercih edilir. Gerek atık su arıtımlarında gerekse de deniz suyuna ilişkin uygulamalarda bunun sonuçlarını görmek mümkündür.
Öte yandan pompaların daima sıvının içinde yer alması, gövdeye dair ısınma sorunlarını yok eder. Bilindiği üzere tüm pompa türlerinin en rutin sorunu kavitasyondur. Oysa bu tip pompalar, daima su içinde çalıştığı ve ayrıca likit beslemesi gerçekleştiği için kavitasyon konusundaki riskleri minimize eder. Yine de her şeye rağmen dalgıç pompalarda oluşabilecek olası kaçaklara karşı her türlü tedbirin alınması gerekir.