Farklı sektörlerde teknik anlamda son derece önemli bir yere sahip olan pompaları belli parametrelere göre sınıflandırabiliriz. Sıvı ya da herhangi bir ortamda çalışabilen pompa türlerinden biri olarak kabul gören dalgıç pompalarda motor ve gövde bitişiktir. Bizzat sıvı ile temas içinde olması, üretim süreçlerinde önemli bir rol oynamıştır.
Su geçirmez muhafaza gibi onu farklı kılan materyallere sahiptir. Öte yandan dalgıç pompalar; sürekli sıvı ile temas etmesinden dolayı kısa devre gibi olumsuz senaryolara karşı özel bir koruyucu yağdan destek alır. Bu yağlarla birlikte sıvı, iç kısımla asla temas etmez. Ayrıca özel izolasyonlu gövde tasarımı da sızdırmazlık özelliğine ayrı bir boyut katar.
Dalgıç Pompaların Özellikleri
Oldukça işlevsel bir özelliğe sahip olan dalgıç pompalar, performans potansiyeliyle fark yaratır. Sudan petrole pek çok akışkanda sorunsuz biçimde çalışan dalgıç pompaların derinlik, kapasite ve debi açısından bazı farkları bulunur. Aynı şekilde basma yüksekliği potansiyeli açısından da belli farklılıklar söz konusudur.
Günümüzde dalgıç pompalar en çok tünel açma , temel kazıma veya atıksu arıtma gibi uygulamalarda kullanılır. Özellikle çamur tahliye işlemlerinde sıklıkla başvurulur. Yüksek zorlukta çalışma şartlarına kolayca uyum sağlayan bu pompalara daima likit beslemesi yapılır. Bu durum da dalgıç pompalardaki kavitasyon probleminin aşılmasını sağlar. Pompa daima sıvının içinde yer aldığı için ısınma konusunda herhangi bir sorun söz konusu olmaz.
Dalgıç Pompa Seçimi
Dalgıç pompalar bilindiği üzere son derece zor şartlara özel olarak tasarlanır. Bu nedenle de dayanıklılık açısından size herhangi bir problem yaşatmaz. Hemen hemen bütün pompa seçimleri bu konuda bir hayal kırıklığı yaratmaz; ancak dalgıç pompalara bu noktada özel bir parantez açmak gerekiyor. Pompanın daima akışkan ile temas içinde olmasından ötürü gerek gövde gerekse de sızdırmazlık materyalleri özel olarak temin edilmelidir. Dalgıç pompa seçiminde bu noktaya özel olarak dikkat etmek gerekir.
Hangi Kriterler Ön Planda?
Dalgıç pompa seçimi süreçlerinde baz alınması gereken bazı kriterler söz konusudur. Bunların başında elbette basma yüksekliği ve akışkan debisi gelir. Maksimum partikül boyu, pompanın basacağı sıvının türü, elektrik tüketimi ve parçalayıcı benzeri ekipmanlar, pompa seçimi sürecinde belirleyici faktörler arasındadır.
Kaliteli bir dalgıç pompa seçimi yapmak adına oldukça verimli bir programdan yararlanmak gerekir. Bu tip pompalar ideal sonuca ulaşmanız açısından size gerekli teknik desteği sunar. İhtiyacınız olan her şey, bu özel yazılımlar sayesinde karşınızda olacaktır. Bu arada su hızı ya da boru gürültüsü konusunda problemler yaşatan dalgıç pompaların değiştirilmesi gerekir. Çok eski binalarda, çoğunlukla düzenli bakım ve yenileme işlemleri yapılmayan dalgıç pompaları zaman içinde verimliliğini kaybetmeye başlayabilir.