Debimetre kimi kaynaklarda akışmetre veya akış ölçer gibi isimlerle de anılır. Debimetre, esasen akışkanlığı bulunan ve herhangi bir tesisat içinden geçen maddeleri ölçer. Akışkanlığı olan maddeleri sıvı, gaz ya da buhar şeklinde sıralayabiliriz. Bu maddeler, debimetre ile birim miktar / birim zaman cinsinden ölçülür.
Debimetre elektronik veya mekanik ölçümleme yapar. Gazların veya sıvıların hacmini, kütlesini ölçmek noktasında başvurulan debimetre sıvı ölçüm hassasiyetlerinin tespitinde önemli bir role sahiptir.
Debimetre Neden Önemlidir?
Sıvıların çözünürlük açısından maksimum seviyede olması, debimetre ile mümkündür. Debimetre cihazları farklı biçimlerde tasarlanmıştır. Kullanım amacınıza ve alanınıza göre en ideal debimetre seçiminizi yapabilirsiniz. Debimetre ölçümleri bazen boru üstünden bazen de boru içerisinden yapılır. Pompalarda, ısı değiştirme cihazlarında ya da motorlarda debimetre kullanmak yaygındır. Öte yandan imalatı teyit etmek ve ürüne dair performansı analiz etmek açısından kullanılmaktadır.
Debimetre günümüzde ağırlıklı olarak makine mühendislerince kullanılır. Oldukça yararlı ve verimli bir ölçüm cihazı olan debimetre, geniş bir kullanım alanı ile karşımıza çıkar. Kullanım sahaları arasında; su arıtma tesislerini, doğalgaz ve petrol sistemlerini, içme su dağıtım hatlarını, deniz suyu sistemlerini, kimyasal proseslerini sıralamak mümkündür.
Debimetre Türleri
Debimetre duruma göre pompa performanslarını artırmak ya da azaltmak adına da tercih edilir. Bugün endüstriyel uygulamaların hemen hemen tamamında kendine yer bulur. Debimetreler kendi içlerinde belli türlere ayrılmaktadır. Bunlar;
Elektromanyetik debimetre
Ultrasonik debimetre
Türbin tip debimetre
Pozitif deplasmanlı debimetre
Ayar vanalı debimetre
Şamandıralı debimetre
Debimetre Temini ve Kullanımında Nelere Dikkat Edilmeli?
Debimetrenin çalışma prensibine dair standart bir yanıt vermek mümkün değildir. Çünkü yukarıda sıraladığımız debimetre türlerinin her biri, farklı ihtiyaçlara yanıt verecek şekilde dizayn edilmiştir. İhtiyacınıza yönelik bir debimetre temin etmek, kullanım verimliliğinizi artıracaktır.
Debimetre ücretleri de aynı şekilde cihazın sağladığı yararlara ve malzeme niteliğine bağlı olarak değişir. Su ölçümlerinde ağırlıklı olarak mekanik debimetre ve elektromanyetik debimetre kullanılır. Fakat son dönemlerde sağladığı ayrıcalıklardan dolayı ultrasonik debimetreler de yaygınlık kazanmıştır.
Debimetre tercihlerinde dikkat edilmesi gereken en kritik ölçüt, sıvının türü ve ölçüm konusundaki hassasiyettir. Ayrıca bunun dışında çevresel koşullara dikkat etmek de büyük bir öneme sahiptir. Bir diğer önemli noktaysa otomasyon sistemleri için lazım olan giriş-çıkışların ya da enerji besleme adaptasyonun bulunup bulunmadığıdır. Ayrıca sıvıya karşı dayanıklılık seviyesi yüksek olan bir debimetreden alınacak verim de yüksek olacaktır. Sisdoz platformunda yer alan debimetreleri bu linkten inceleyebilirsiniz.