Dezenfeksiyon, özellikle tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi ile beraber daha sık duymaya başladığımız bir sözcük haline geldi. Dezenfeksiyona ilişkin sistemler, özellikle temizlik, sağlık, su arıtma ya da gıda gibi sektörlerde son derece kritik bir role sahip. Bu alanlar başta olmak üzere pek çok noktada dezenfeksiyon sistemleri kullanımı zorunlu hale gelmiştir. Zararlı mikroorganizmaların ortadan kaldırılmasında son derece başarılı olduğu için pratik anlamda kullanılmaktadır. Bakteri, virüs benzeri mikropların arındırılmasında, kokuların ortadan kaldırılmasında dezenfeksiyona ihtiyaç duyulur.
Dezenfeksiyon sistemlerine olan ihtiyaç Covid-19 ile beraber artmıştır. Bu da üretim süreçleri kadar denetim süreçlerine de yansımıştır. Bu noktada özellikle de mikroorganizmanın çeşidi büyük önem kazanır. Çalışma şartları ve gerekli olan ihtiyaç da belirleyici faktörler arasında kabul görür. Çalışma kriterleri arasında sıcaklık ya da basınç gibi değerleri eklemek mümkündür. Dezenfeksiyon sistemi tasarlanırken tüm bu detayların ince bir şekilde hesaplanması gerekir. Özellikle doğrudan insan sağlığına yönelik bir konu olduğu için işletmelerin ya da firmaların bu konuda sorumlu davranması gerekir. Kimi durumlarda dezenfeksiyon tercihi doğru bir şekilde yapılsa dahi uygulamaya yönelik hatalar, istenmeyen sonuçlara neden olabilir.
Dezenfeksiyon Yöntemleri
Bugün dezenfeksiyon sistemleri denildiği zaman farklı opsiyonlardan söz edebiliriz. Birbirinden farklı dezenfeksiyon sistemlerini, var olan özelliklere ve ihtiyacınıza göre kullanmanız gerekir. Teknolojinin gelişimi ile beraber dezenfeksiyon sistemlerinde de ciddi bir dönüşüm yaşanmıştır. Bu durum da sistem özelinde bir çeşitlilik yaratmıştır. Günümüzde en sık kullanılan dezenfeksiyon sistemlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
Gaz Klor – Klorlama Sistemleri: Önemli bir dezenfeksiyon sistemi olan gaz klor sistemleri, suyun dahil olduğu hemen her uygulamada kendine kolayca yer bulabilir. İçme sularının arıtılma süreçlerinde, petrokimya endüstrisinde, soğutma kulelerinde aktif şekilde kullanılır. Bu alanların tamamında klor maddesinin doğrudan dezenfektan olarak kullanıldığı gözlemlenebilir.
UV Dezenfeksiyon Sistemleri: Bir diğer dezenfeksiyon sistemi olan UV sisteminin kontrol süreçleri oldukça hassas bir şekilde gerçekleştirilmelidir. Bilindiği üzere belli dalga boyuna sahip olan ulraviyole ışınlarının mikrop öldürücü bir niteliği bulunur. Yine de görece UV dezenfeksiyon sistemlerinin kurulumu pek kolay değildir. Ekipmanlar çalışma sistemine uygun, hassas bir şekilde belirlenmelidir.
Ozon Sistemleri: Ozon sistemlerinden de yararlanarak dezenfeksiyon işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Ozon takdir edileceği üzere dezenfeksiyon sistemlerinde en çok tercih edilen kimyasallar arasındadır. Uygulamanın yapılacağı bölgeye bağlı olarak özel ozon jeneratörleri tercih edilir. Ozon miktarı konusunda hassas yaklaşmak gerekir. Bu hassasiyet, sistemin verimli bir şekilde çalışması adına gerekli bir kriterdir. Ozon kaçak dedektörü ya da ozon imha ünitesi gibi özel ekipmanların varlığı bu noktada önemlidir.
Tuzdan klor üretim jeneratörleri: Bir diğer dezenfeksiyon sistemi de tuzdan klor üretim jeneratörleridir. Diğer sistemlere kıyasla gelişmiş sistemler arasında kabul görür. Söz konusu jeneratörler sayesinde klor üretimi yapmak olasıdır. Bu süreçte tuz, su ya da elektrikten aktif bir şekilde yararlanılır.