Difüzörler, atık su arıtma tesislerinde kendine yer bulan bir havalandırma tesisatı ekipmanı olarak bilinir. Blower ile yaratılan havanın havuzda ince kabarcıklar biçiminde verilmesi, söz konusu difüzörler sayesinde gerçekleşir.
Suyun arıtılması noktasında yoğun düzeyde mikroorganizmalara gereksinim vardır. Bu mikroorganizmaların üremesi adına besin maddelerine ve aynı şekilde yüksek yoğunlukta oksijene ihtiyaç bulunur. Fakat suda çözülen oksijenin seviyesi bu süreçte büyük ölçüde yetersizdir. Tam da bu nedenle suya blower sayesinde oksijen verilmelidir.
Disk Difüzör Nedir?
Havanın su içerisinde çözünmesi adına blower yardımıyla oluşan hava, doğrudan havuz tabanında konumlanan difüzörden geçmek durumundadır. Söz konusu süreç sayesinde atık sudaki oksijen çözünürlüğü yüksek seviyeye ulaşır. Bu da arıtma verimliliği konusunda önemli bir işlev görür. Blowerlar, ihtiyaç duyulan oksijenin sağlanması adına kilit bir rol oynar. Mikroorganizmaların gelişimi ile beraber kirliliği oluşturan maddeler yok olmaya başlar. Bir anlamda atık suyun içerisindeki organik olan maddeler, biyolojik düzeyde ayrışır.
Günümüzde difüzörler, malzeme niteliğine ya da kullanım amacına bağlı olarak farklı türlerle karşımıza çıkar. Bu türlerden biri de günümüzde kullanımı yaygınlaşan disk difüzörlerdir. Disk difüzörler, adını direkt biçiminden alır. Disk difüzörler en çok su arıtma tesislerinde karşımıza çıkan bir türdür. Özellikle oksijen aktarımı açısından verimliliğin son derece yüksek olduğunu ifade edebiliriz. Disk difüzörlerde membran malzemesi olarak büyük ölçüde EPDM materyal kullanılmakta olup Silikon yada Teflon kaplı EPDM alternatifleri de atıksu özelliklerine bağlı olarak kullanılabilmektedir. Plastik malzemeler ise cam takviyeli polipropilen ‘dir.
Disk Difüzör Özellikleri
Disk difüzörlerin en önemli özelliklerinden biri, yırtılma dirençlerinin ve esnekliklerinin yüksek olmasıdır. Uzama potansiyellerinin oldukça fazla olması, bu türü farklı kılan unsurların başında gelir. Söz konusu özelliği, bilhassa membran kullanım ömrünün uzaması anlamına gelmektedir. Diğer yandan Disk difüzörlerin kendine has özellikleri sayesinde basın kayıpları oldukça düşük seviyelerdedir. Bu durum da membran yırtılmaları oluşmaz. Basınçlı hava hatlarında meydana gelebilecek her türlü atık su kaçakları bu sayede engellenmiş olur.
Böyle bir sorunun işletmeler açısından ne denli ciddi maliyetlere yol açtığını düşünürsek, disk difüzörlerin yarattığı avantajları daha iyi kavrayabiliriz. Bu arada disk difüzör ürünleri, kalın kabarcıklı ya da ince kabarcıklı olabilmektedir.
Difüzörlerin bu işlevsel türü, UV ışınlarına karşı yüksek bir direnç gösterir. Böylece montaj maliyetlerinde de bariz bir gerileme oluşur. Disk difüzörler havuzların haricinde aynı zamanda akvaryumlarda da tercih edilebilmektedir. Oksijen transferinde verimliliği artırmak isteyen kurumlar için en ideal çözümlerden birisidir. Farklı malzeme seçeneklerine sahip olan disk difüzörleri kullanım amacınıza göre seçebilirsiniz.