Günümüzde temel olarak havayla işlev gören diyaframlı pompa türleri, endüstrinin çok farklı alanlarında karşılık bulur. Basınçlı hava tahrikli ve elektrik tahrikli olmak üzere iki tip diyaframlı pompa söz konusudur. Patlama ve parlamaya karşı korunmalı ex-proof’luk özelliği dışında yüksek performans ve verimlilikle çalışması, basit ve kompakt yapıları diyaframlı pompaları pek çok uygulamada vazgeçilmez kılar. Gelin diyaframlı pompaların ne işe yaradığına ve ana çalışma prensiplerine daha yakından bakalım.
Diyaframlı Pompa Nedir?
Pompalar endüstrinin hemen her safhasında etkin bir şekilde kullanılmaktadır. Sıvı transferlerini ya da hareketini meydana getiren pompalar, materyal türüne, çalışma biçimine ya da tercih ettiği enerji kaynağına göre çeşitli sınıflara ayrılmıştır. Diyaframlı pompalar bazı kaynaklarda doğrudan havalı diyaframlı pompa olarak da ifade edilir.
Diyaframın devinimi ya da bir başka ifadeyle hareketi neticesinde sıvı pompalanır. Diyaframlı pompalar kimyadan ilaç sanayisine kadar pek çok alanda tercih edilir. Diyaframlı pompalarda birbiriyle karşılıklı iki diyafram söz konusudur. Özellikle havalı diyaframlı pompaların herhangi bir elektrik kaynağına ihtiyaç duymaması maliyet açısından onu cazip kılar. Sistem açısından da oldukça pratik ve basit bir mantığa oturur.
Diyaframlı Pompa Nasıl Çalışır?
Diyaframlı pompaların içeriği incelendiği zaman görülecektir ki karşılıklı iki bölüm arasında müthiş bir simetri söz konusudur. Her iki bölümde de sıvı haznesi dışında giriş çıkış bağlantıları ve top valfler yer alır. Elbette en önemli bölüm, diyafram olarak kabul edilir. Tüm bu bölümlerin ayrı ayrı çalışma prensibine ve sisteme önemli bir katkısı vardır. Pompa faaliyet halinde iken diyaframın bir tarafı sıvıyla temas içindedir. Diğer tarafıysa doğrudan basınçlı havayla temastadır. Bu iki eşit bölüm aslında birbirine dağıtım valfi sayesinde bağlıdır.
Dağıtım valfi kimi zaman hava valfi olarak da geçebilir. Her iki diyafram da bu arada ortak bir şaft sayesinde birbirine entegre durumdadır. Dağıtım valfi olarak bilinen bölüm şaftı hareket ettirmek adına basınçlı havayı diyaframa yönlendirir. Şafttan gelen hareketle beraber diyaframla eşit zamanda paralel biçimde devinimi sağlarlar. Bir diyafram basınçlı havanın etkisiyle beraber itilirken diğer diyafram önünde yer alan havayı doğrudan dışarı atma görevini üstlenir. Bu süreçte haznede yaratılan vakum, alttaki top valfin açılmasını, üstteki top valfinse kapatılmasını sağlar. Tüm bu devinim sayesinde pompa haznesi kısa süre içinde sıvı akışkanla dolmaya başlar.
Diyaframlı Pompa Kullanım Alanları
Diyaframlı pompaların kullanım alanları son derece geniştir. En çok tercih edilen sektörleri şu şekilde sıralayabiliriz: