Endüstriyel alanda sıklıkla tercih edilen pompalar; akışkanların transfer süreçleri dışında, filtrelemede ya da kapalı devre sirkülasyonun sağlanmasında son derece önemli bir yere sahiptir. Günümüzde bu tip pompaların petrol, makine, ilaç ya da kimya başta olmak üzere pek çok sektörde karşılık bulduğunu görüyoruz.
Pompalar, temel işlevlerine, enerji kaynaklarına, materyallerine ya da akışkan türüne bağlı olarak çeşitli türlere ayrılır. İşlemesi adına basınçlı hava kaynağına muhtaç durumda olan pompalar, doğrudan “havalı pompa” olarak adlandırılır. Bu tip pompaların içeriğinde karşılıklı olarak iki ayrı diyafram yer alır. Bu özelliğe sahip olan pompalar “diyaframlı pompalar” şeklinde tanımlanır. Diyaframlı pompalar kendi içinde havalı diyaframlı pompalar ve elektrikli diyaframlı pompalar biçiminde iki ayrı grupta incelenir.
“Havalı pompalar” olarak bilinen özel pompa tipleri genel anlamda 2-8 bar aralığında bir basınçlı havanın yer aldığı ortamlarda kullanılır. Hava basıncının yüksek olduğu durumlarda ise hava regülatörü vesilesiyle ortalama basınç değerlerine ulaşmak olasıdır. Söz konusu basınçlı hava özel yöntemlerle pompanın doğrudan hava giriş kısmına yönlendirilir. Bu sayede de iç kısımda bulunan karşılıklı diyaframların devinimine olanak sağlanır. Havalı diyaframlara baktığımız zaman 15-20 basınç aralığına sahip olan modellerle de karşılaşabiliriz. Bunlar yüksek basınçlı havalı diyafram pompaları olarak değerlendirilir.
Havalı pompaların iç kısmında yer alan iki diyafram bir mil sayesinde birbirine bağlı durumdadır. Ayrıca diyaframların iç bölümünde hazneler ve top valfler yer alır. Havalı diyaframlı pompaların içinde bulunan hazneler, diyaframın devinimi sonucunda sıvıyı vakumlar ve basınçlandırır. Basınçlı hava kaynağı mevcut olduğu müddetçe sistem çalışmayı sürdürür. Top valflerse haznenin giriş ya da çıkışını açıp kapatmaya yaradığı için sıvının ideal biçimde emilmesini ya da basılmasını sağlamaktadır.
Havalı Diyaframlı Pompaların Nitelikleri
Havalı diyaframlı pompalar verimlilik ve performans açısından fark yaratan pompalardır. En temel niteliği herhangi bir elektrik kaynağına ihtiyaç duymaksızın çalışabilmesidir. Oldukça pratik ve basit bir sisteme sahip olmasından dolayı ve bakım kolaylığı sebebiyle sıkça tercih edilir. Ayrıca çeşitli nedenlerle basma hattının kapanması durumunda yükte bekleyebilir ve zarar görmez. Kendinden emiş yapabilir ve bir çok pompadaki gibi cazibeli akışa ihtiyaç duymaz. Tercih edilen sektöre bağlı olarak farklı malzeme tiplerinden üretilebilir.
Elektrikli Diyaframlı Pompalar
Elektrikli diyaframlı pompalar havalı diyaframlı pompaların sahip olduğu pek çok özelliğe sahiptir. En önemli avantajı elektrik kaynağından dolayı hassas dozaj ile transfer olanağı sunmasıdır. Stabil ve darbesiz bir akış sağlar. Pompa gövdelerinde metal ya da plastik materyal kullanılabilir. ATEX sertifikasına sahip olması, belirleyici etkenler arasındadır.