Pompalar, endüstrinin hemen her alanında ve genellikle bir sıvıyı bir yerden başka bir yere iletmek amacıyla kullanılan makinalardır. Teknolojinin gelişmesi ve yeni çalışma alanlarının oluşması, farklı amaçlarla kullanılan pompa tasarımlarını gerekli hale getirmiştir. Bu bağlamda, bir kimyasalı başka bir akışkan (genellikle su) içerisine enjekte etmek amacıyla kullanılan dozaj pompaları , günümüzde birçok alanda kullanılmaya başlamıştır.
Bir dozaj pompası , genellikle asit, gübre, klor, kostik ve buna benzer kimyasalların kapalı veya açık bir sistemde dolaşan suyun içerisine uygun miktarlarda verilmesini (dozlanmasını) sağlamaktadır. Kimyasal dozaj pompası ‘nın özellikleri, kapasitesi, üretildiği malzeme ve çalışma prensibi, kullanım amacı ve nerede kullanıldığına bağlı olarak değişebilmektedir.
Dozaj Pompası Çeşitleri
Dozaj pompaları ‘nın motorlu, elektromanyetik ve elektriksiz olmak üzere farklı modelleri mevcuttur. Bunlar arasında yaygın olarak kullanılan motorlu dozaj pompası , çalışma için gereken gücü elektrik motoru aracılığıyla sağlamaktadır. Genel olarak mekanik tahrikli diyaframlı olarak üretilen pompaların bazı çeşitlerinde piston veya hidrolik diyafram teknolojisi de bulunabilmektedir. Hemen her türlü kimyasalın uygun şekilde dozajlanmasını sağlayan bu pompalar üzerinde mekanik olarak % 0 – 100 arasında bir dozaj ayarı yapmak mümkündür. Uzun ömürlü, güvenli ve ihtiyaca uygun çözümler sunan motorlu dozaj pompası modelleri, opsiyonel olarak debi ayarı için dijital kontrolör ve elektrik aktüatörü ile de sunulabilmektedir.
Bir diğer yaygın model olan elektromanyetik dozaj pompası , diyaframlı pompa teknolojisine ve selenoid tahrikli çalışma prensibine sahiptir. Bu modellerin en avantajlı özelliği, haftanın her günü ve gün içinde farklı saatler için dozaj ayarı yapılabilmesidir. Bu bağlamda, güvenli ve hassas bir dozajlama için sıklıkla tercih edilmekte ve kolay kullanım imkanı sunmaktadır. Elektromanyetik dozaj pompası ‘nın da motorlu modellerde olduğu gibi plastik ve paslanmaz çelik kafalı alternatifleri mevcuttur.
Motorlu ve elektromanyetik modellerin yanında, oldukça basit ve etkili bir tasarıma sahip olan elektriksiz dozaj pompası çeşitleri, çalışmak için herhangi bir enerji kaynağına ihtiyaç duymamaktadır. Bu modeller, bir kimyasalı ya da katkı maddesini, su akış hızına bağlı olacak şekilde oransal olarak dozajlayabilmektedir. Kolaylıkla dozaj ayarı yapılabilen bu pompaların da farklı seçenekleri ve malzeme alternatifleri bulunmaktadır.
Bütün dozaj pompaları , bir dozajlama sisteminin parçası olup diğer ekipmanlar ile beraber çalışmaktadır. Çalışma prensibi, üretildiği malzeme, kapasitesi ve diğer özellikleri farketmeksizin her kimyasal dozaj pompası , depolama tankları, ölçme ve kontrol enstrümanları, otomasyon sistemleri ve diğer borulama ve hat aksesuarları ile beraber kullanılmaktadır. Böylelikle doğru, sürdürülebilir ve hassas bir dozajlama işlemi gerçekleştirilebilmektedir.
Dozaj Pompası Kullanım Alanları
Bu pompaların kullanıldıkları yerler arasında su arıtma sistemleri, tarım, sulama, imalat, tıbbi uygulamalar, gıda işleme, madencilik, kağıt, madencilik ve daha birçok alan sayılabilmektedir. Basit ve esnek kurulum özelliğine sahip olan dozaj pompaları ‘nın işletmesi de oldukça kolaydır. Özellikle aşındırıcı kimyasallar ile kullanılması gerektiğinde etkili ve hassas çözümler üretilmesini sağlayan bu pompaların bakım maliyetleri de düşüktür.