Pompalar, bir akışkanın bir yerden başka bir yere aktarılması, filtrasyonu veya kapalı bir devrede sirküle edilmesi için endüstrinin hemen her alanında kullanılan makinelerdir. Kullanıldığı ortam, bağlantı tipi, akışkan türü, kapasite, çalışma prensibi ve buna benzer parametrelere bağlı farklı pompa modelleri mevcuttur. Genellikle kimyasal proseslerde kullanılan ve bir kimyasalın su veya başka bir sıvı içerisine belirlenen zamanda belirli ve ölçülebilir miktarlarda enjekte edilmesi için özel olarak tasarlanan pompa türüne de dozaj pompası denilmektedir.
Dozaj pompası , su arıtma sistemleri, tarım uygulamaları, tıbbi prosesler, gıda işlemleri ve daha birçok alanda yaygın şekilde kullanılmaktadır. Klor, gübre, asit, enzim ve buna benzer katkı maddelerinin bir akışkan içerisine hassas şekilde dozlanmasında en etkin çözümlerden biri olan dozaj pompaları ‘nın piyasada farklı modelleri bulunmaktadır. Bir dozaj pompası ‘ndan maksimum performansı alabilmek için pompa özelliklerinin iyi bilinmesi ve uygun bir pompa seçimi yapılması gerekmektedir.
Dozaj Pompası Özellikleri
Dozaj pompaları , her türlü korozif, viskoz veya aşındırıcı özelliğe sahip pompalanması zor olan akışkanları rahatlıkla dozlayabilmektedir. Kullanım amacına göre ve kullanıldığı yerlerdeki şartlara göre manuel veya otomatik modda çalıştırılabilmektedir. Dozaj pompası ‘nın otomatik kullanım özelliği, genellikle büyük kimyasal tesislerin veya kompleks sistemlerin kontrollü bir şekilde işletilebilmesinde büyük fayda sağlamaktadır. Dışarıdan gelen sinyaller doğrultusunda, herhangi bir müdahale gerektirmeden otomatik ve zamana bağlı dozlama yapabilen bu pompalar, işletmecilere birçok anlamda tasarruf imkânı sunmaktadır.
Dozaj pompası modellerinin bir diğer önemli avantajı da yapısal tasarımında uygun malzeme seçimi yapıldığında daha az bakım gerektirmesidir. Özellikle seramik bilye kullanımı, bakım periyotlarını ciddi oranda uzatmaktadır. Dikey veya yatay kullanıma olanak tanıması, üzerinde yer alan strok boyu ve sayısı ile kapasitesinin kolaylıkla ayarlanabilmesi de dozaj pompası ‘nın diğer avantajları arasındadır.
Dozaj Pompası Çeşitleri
Her pompa kategorisinde olduğu gibi dozaj pompaları da kendi içerisinde farklı modellere ayrılmaktadır. Dozaj pompası çeşitleri ‘ni çalışma prensibine bağlı olarak motorlu, elektromanyetik ve elektriksiz modeller olarak sınıflandırabiliriz.
Motorlu dozaj pompaları , bir elektrik motoru ile çalışan ve genel olarak mekanik veya hidrolik diyaframlar ile üretilen pompa türüdür. L/saat cinsinden farklı debi değeri ve 5 bar’dan 400 bar’a kadar farklı basınç kapasitesi olabilen bu pompaların 220 V veya 380 V ile çalışan modelleri mevcuttur.
Elektromanyetik dozaj pompaları , bir selenoid tahrikli pompa türü olup dayanıklı ve güçlü yapıları ile her türlü kimyasalın başarılı şekilde dozajlanmasında kullanılabilmektedir. Farklı debi ve basma kapasitesi olan bu pompalar genellikle 220 V ile çalışmaktadır.
Dozaj pompası çeşitleri arasında genellikle düşük kapasite ihtiyaçları için tercih edilen elektriksiz dozaj pompaları , su akış hızı ve miktarına bağlı olarak dozajlama yapabilmektedir. 1 m3/saat’ten 25 m3/saat arasında debi değeri olan bu pompalar, modeline bağlı olarak %0,1 ile %10 arasında dozajlama yapabilmektedir.