Dozaj pompaları genel olarak pozitif deplasmanlı pompalardır ve dozajlama pompası, dozlama pompası vb isimlerle tanınır. Esasen çeşitli akışkan madde veya kimyasalları buhar, su ya da gaz akışına entegre etmek maksadıyla tasarlanmışlardır.
Nitekim dozajlama kavramının temel anlamına baktığımızda, “herhangi bir malzemeye belirli bir zamanda belirli bir miktarda katkı maddesinin dahil edilmesi” gibi bir tanımla karşılaşıyoruz. Karışımın kalitesi bakımından söz konusu işlemin oldukça hassas bir şekilde yürütülmesi gerekir. Bu nedenle de endüstride tercih edilen dozaj pompalarının işlevsel yönleri ve özellikleri büyük bir öneme sahiptir.
Elektriksiz Dozaj Pompası Nedir?
Atık su arıtma sektöründen gıda üretimine dek akla gelebilecek pek çok sektörün üretim aşamasında dozajlama pompalarına ihtiyaç duyulur. Pozitif yer değiştirme pompası olan dozaj pompası, kullanım amacına bağlı olarak birçok türe sahiptir. Dozaj pompalarının kullanımındaki amaçlardan biri de fiziksel ya da kimyasal tepkimeler oluşturmaktır. Klor, sıvı gübre, asit ve birçok farklı kimyasalın dozajlama işleminde söz konusu pompalara başvurulur.
Dozaj pompası çeşitleri arasında yaygın bir kullanıma sahip olan elektriksiz dozaj pompaları, basit ve etkili tasarımlarıyla öne çıkar. Yüksek verime rağmen herhangi bir elektriğe ihtiyaç duymayan pompalar, bu açıdan ciddi bir tasarruf yaratır. Elektriksiz dozaj pompaları farklı kimyasallara yönelik olarak pek çok materyalden yararlanır. Örneğin suyun klorlanması işlemlerinde dahi bu pompalardan sorunsuz şekilde yararlanılır.
Elektriksiz olarak çalışan bu popüler türlerin dışında elektromanyetik dozajlama pompalarından ve motorlu dozaj pompalarından söz edebiliriz. Bütçenize ve kullanım amacınıza bağlı olarak Sisdoz üzerinden size en uygun ürünü inceleyebilirsiniz.
Elektriksiz Dozaj Pompasının Özellikleri
Elektriksiz olarak faaliyet gösteren dozaj pompaları, tasarım açısından genel itibarıyla basittir. Tabii bu sade tasarım, söz konusu pompaların etkisiz olduğu anlamına gelmez. Hem kurulumu hem de devreye alması son derece pratik olan elektriksiz dozajlama pompalarını su akış hızına veya dozaj seviyelerine göre tercih edebilirsiniz. Suyla çalışabilen pompa türleri, direkt su besleme hattına entegre edilir.
Su, ihtiyaç duyulan kimyasal düzeyini almak adına pompayı aktif hale getirir. Suyun basıncı ile beraber çözelti aşağı yöne doğru zorlanır. Ana hatta, akışa ya da basınca yönelik değişiklikler olsa da kimyasal dozaj, pompaya dahil olan su hacmiyle orantılı olacaktır. Söz konusu pompaların en önemli avantajı, gerekli ayarlamaların yapılmasından sonra dağıtıcının herhangi bir işleme veya kontrol aygıtına gereksinim duymamasıdır.