Bir proses içerisinde yer alan akışkanın içine konulan farklı sıvı kimyasal maddelerinin belirli bir zaman dilimi özelinde/belirli bir oranda dahil edilmesi işlemi dozajlama olarak ifade edilir. Dozajlama işleminin başarıya ulaşması adına ihtiyaç duyulan pompaya ise dozaj pompası adı verilmektedir. Bu işlevsel pompalar, su arıtma, tarım, imalat, kimya, madencilik, gıda veya inşaat gibi sektörlerde aktif biçimde kullanılabilir.
Endüstriyel alanda motorlu, elektriksiz ya da elektromanyetik gibi pompa türleri söz konusudur. Dozaj pompaları sayesinde akışkanları oldukça hassas bir biçimde dozajlamak olasıdır. Klasik dozaj pompaları hidrolik ya da mekanik sistemlerden beslenir. Oysa elektromanyetik dozaj pompalarında dijital teknolojiler ön plana çıkar. Bu da çok daha hassas kullanımları garanti eder. Dozaj pompaları günümüzde daha çok diyafram ya da piston benzeri mekanizmalarla faaliyet gösterebilir.
Elektromanyetik Dozaj Pompası Nedir?
Elektromanyetik dozaj pompaları olarak bilinen ve bugün itibarıyla geleneksel dozajlama pompa çeşitlerine kıyasla daha yaygın şekilde kullanılan pompalar, sıvı kimyasalların hassas bir şekilde dozajlanması amacına hizmet eder. Sistem, sıvıları dozajlamak adına bir elektromanyetik bobin kullanır. Söz konusu bobin, sıvının akışını kontrol eden bir hareketli bir pistona devinim kazandırır. Elektromanyetik dozaj pompalarının temel özelliklerini şu şekilde sıralamak mümkündür:
Bu pompalar her şeyden önce dozajlama kapasiteleri ile dikkat çeker. Elektromanyetik dozaj pompaları, 0,1 lt/saat ila 95 lt/saat arasında dozajlama yapma olanağına sahiptir. Bu açıdan diğer dozajlama pompaları ile kıyaslanmaz.
Endüstriyel kimya, su arıtma, gıda, ilaç, tarım ve daha pek çok alanda verimli bir şekilde değerlendirilir.
Elektromanyetik dozajlama pompaları diğer yandan müthiş bir bakım kolaylığı da sunar. Tasarım açısından basit olduğu için kullanıcıların uyum sağlaması hızlı bir şekilde gerçekleşir.
Elektromanyetik Dozaj Pompalarının Çalışma Prensibi
Elektromanyetik dozaj pompalarının çalışma mantığı son derece şeffaf ve etkilidir. Söz konusu pompalarda bir elektromanyetik bobin, hareketli bir pistonu hareket ettirir. Bu hareketten sonra piston, sıvının pompa içindeki kısmını ve çıkış kanalını ayıran bir valfi kolayca kontrol eder. Bobine elektrik akımı uygulandığında ise manyetik alan, hemen hareketli pistonu çeker. Bu da sıvı valfın açılmasına katkı sunar.
Manyetik alan kesildiği zaman piston yay tarafından geri itilir. Böylelikle sıvı valfı kapatılmış olur. Tüm bu döngü, akışkanın çok daha hassas bir formda dozajlanmasına katkı sağlar. Elektromanyetik dozaj pompalarını temin etmek ya da ürünler hakkında detaylı bilgi almak adına Sisdoz ile iletişime geçebilirsiniz.