Elektromanyetik dozaj pompası, genel olarak kimyasal ya da akışkan olan maddelerin daha hassas bir teknikle dozajlanmasına olanak tanıyan cihazları tanımlar. Dozajlama, pek çok sektörde başvurulan bir yöntem olduğu için Elektromanyetik dozaj pompalarına da geniş ölçülerde gereksinim duyulmaktadır.
Elektromanyetik Dozaj Pompası Hakkında
Elektromanyetik dozaj pompaları büyük oranda piston/sürücü ya da diyafram mekanizması sayesinde faaliyete geçer. Elektromanyetik yapıdaki sürücü, elektromanyetik alan etkisi sayesinde diyaframa ya da pistona bir devinim kazandırır. Bu hareketle beraber sıvı/kimyasal yapıdaki maddeleri belli bir kontrol ekseninde pompalamaya başlar.
Elektromanyetik dozaj pompasının faaliyetinde özellikle hassas sözcüğüne vurgu yapmak gerekir. Bu pompayı pek çok türden ayıran özelliklerin başında bu hassasiyet gelir. Söz konusu kontrol ünitesinde özel programa ayarları yapılabilir. Kontrol panelleri, hedeflenen akış hızına bağlı bir çalışma düzeyi yaratabilir. Bu ayarlama sayesinde de sıvılar veya kimyasal yapıdaki maddeler, tam anlamıyla istenildiği ölçüde pompalanır.
Elektromanyetik dozaj pompası, teknik özellikleri sayesinde birçok önemli ayrıcalığa sahiptir. Hassas dozajlama yapılabilmesine olanak tanıması, bu özelliklerinin başında gelir. Bilindiği üzere kimyasal maddeler söz konusu olunca oran ayarlamalarını doğru yapmak kilit bir rol oynar. Öte yandan elbette otomatik kontrol becerisine sahip olması, geniş bir uygulama alanı yaratması, güvenlik kriterlerine uyması ve dayanıklı olması, diğer özellikler arasında sıralanabilir. Tüm bunların yanında elektromanyetik dozaj pompalarının kurulumları da bakım süreçleri de zorlayıcı değildir. Bu da birçok sektörde aktif şekilde kullanılmasında rol oynar.
Elektromanyetik Dozaj Pompasının Kullanım Alanları
Elektromanyetik dozaj pompası, dozajlamanın belirleyici olduğu tüm sektörlerde karşılık bulabilmiştir. Bu pompaların kullanıldığı alanları şu şekilde aktarmak mümkündür:
En sık kullanılan alanların başında su arıtma ve işleme sistemleri gelir. Elektromanyetik dozaj pompalarının özellikle suyun kalitesini artırmak adına yapılan dozajlamalarda oldukça önemli bir role sahip olduğu bilinir.
Havuz ya da SPA uygulamaları da aynı şekilde elektromanyetik dozaj pompalarının yer verildiği sektörler arasındadır. Böyle uygulamalarda suyun her an dezenfekte edilebilmesi ve temizliğinin korunması mühimdir. Dolayısıyla suya doğru oranda klor ve dezenfektanların dahil edilmesi gerekir. Sulama sistemlerindeyse kimyasal yapıdaki maddelerin bitkilerin ihtiyaç duyduğu oranda dozajlanmasına destek olur.
Bir diğer alan da endüstriyel proseslerdir. Kimya alanındaki içecek inhibitörlerini ya da polielektrolitleri örnek olarak verebiliriz. Ayrıca içecek/gıda alanında renklendiricilerin ya da farklı katkı maddelerinin doğru ölçülerde dozajlanması için olmazsa olmaz bir unsurdur.