“Blowerlar” bulunduğu ortamdaki havayı kullanarak yüksek debide ve düşük basınçta hava transferi gerçekleştirmeye yarayan pompa çeşitlerindendir. Bu cihazların en önemli özelliği, motordan almış oldukları kuvvet ile fanı döndürüp hava transferini gerçekleştirmesidir. Endüstriyel blower, genelde bir elektrik motoru yardımıyla çalışan ve bir ortam ya da proses için gerekli olan havayı elde etmeye yarayan cihazlar olarak bilinir. Kullanım yöntemi ve bağlantı türüne göre vakumlama işlemi gerçekleştirebilmek amacıyla da kullanılan bu cihazlarla endüstrinin hemen hemen her alanında doğrudan ya da dolaylı olarak karşılaşmak mümkündür. Yüksek hava debisi ihtiyacının olduğu her uygulamada oldukça uzun süreli olacak şekilde kullanılan endüstriyel blowerlar, genelde santrifüj blower modelleri adıyla karşımıza çıkmaktadır.
Endüstriyel Blowerların Çalışma Prensibi
Endüstriyel blower, emisyona uğramış ortamda havanın yüksek debi ya da düşük basınçta transferini sağlamaya çalışan ekipmana verilen en genel isimdir. Motordan almış olduğu kuvvet ile fanı döndürür. Üfleme veya vakumlu olarak iki farklı şekilde kullanımı mevcuttur. Blower içinde bulunan fan dönerek emiş kısmında bulunan havayı vakumlar. İçeriye hapsedilmiş olan hava sonrasında çıkış tarafına itilerek işlem tamamlanır. Endüstriyel blowerlar genel olarak havayı taşıma amacıyla kullanılır. Blower içerisinde emilen havanın mutlaka bir filtreden geçirilerek ittirilmesi gerekir. Aksi takdirde fan ve gövde içerisinde pislik birikimi görülebilir ve bu durum da aşınmalara yol açabilir. Aşınma haricinde blowerın çalışma kapasitesi ve verimi de olumsuz etkilenir. Blowerda bulunan Emiş ve basma kısımlarında tıkanıklık ortaya çıkabilir. Bu sebeple mutlaka emniyet vanasının bulunması ve akışın düzenli şekilde kontrollerinin yapılması gerekir.
Blower Seçiminde Nelere Dikkat Edilmelidir?
Her bir ekipmanın kendine özgü koşulları bulunmaktadır. İlk olarak blowerın yeri doğru şekilde tayin edilmelidir. Blowerin çalışacağı yerdeki hava sıcaklığı, bağıl nem değeri ve rakım mutlaka dikkate alınmalıdır. Çalışılacak basınç yada vakum değerleri dikkate alınarak en az %15 marjlı olarak seçim yapılmalıdır. Ayrıca çalışma değerlerinin hiçbir zaman blower eğrisinin sonlarına doğru olması tercih edilmez.
Blowerler çok geniş bir yelpazede farklı uygulamalarda kullanılabilmektedir. Arıtma uygulamalarında havalandırma ve filtre geri yıkamasında, havuzlarda ve jakuzi uygulamalarında, endüstride toz toplayıcı blower olarak, plastik ve gıda sektörlerinde granül ve toz malzemelerin taşınmasında ve daha bir çok uygulamada başarıyla kullanılmaktadır.
Blower Seçimi Nasıl Yapılır?
Havadan kuvvet alarak çalışmakta olan bu cihaz çeşitleri için yapılması gereken en önemli şey hava debisinin öğrenilmesidir. Hava aktarımında kullanılacak olan pozitif basınç mbar değeri blower seçiminde oldukça kolaylık sağlayacaktır. Vakum için kullanılacak olan cihaz çeşitlerinde ise tam tersi –mbar değerlei göz önünde bulundurulmalıdır. Bunların yanında ortam sıcaklığının belirlenmesi de uygun seçim yapabilmek için önemli gerekliliklerden biridir.
Blower Kullanmanın Faydaları
Blower pek çok alanda avantaj sağlayan bir aparattır. Düzenli hava ve gaz akışı sağlayan bu cihazların bakımı oldukça kolaydır ve ekstra bir bakım maliyeti gerektirmemektedir. Uzun ömürlü olması açısından da oldukça avantaj sağlamaktadır. Fakat genelde karşılaşılan şikayet yüksek gürültülü çalışmalarıdır, bu durum da akustik kabin kullanılarak ses izolasyonu sağlanabilmektedir.