Endüstriyel ozon jeneratörü, büyük üretim tesislerinde kullanılmak üzere tasarlanan ekipmanlardan biridir. Havanın veya suyun derinlemesine temizlenmesini sağlayan özel bir işleve sahiptir. Ozon gazıyla çalışan bir jeneratördür ve kullanıldığı yerde sterilizasyon görevi görür. Ozon, üç oksijen atomundan oluşan güçlü bir gazdır. Sağladığı etkisinden dolayı ticari ve endüstriyel alanlarda da çok fazla ihtiyaç duyulur.
Ozon Jeneratörü Özellikleri Nelerdir?
Ozon gazı üreten ozon jenaratörü, güçlü bir oksidan olarak tanımlanabilir. Güçlü etkileri olduğu için farklı uygulamalarda kullanılır. Günümüzde, gelişmiş çözümler sayesinde farklı teknolojileri kullanarak çalışabilirler. En fazla ultraviyole ışınları, korona deşarjı ve hidrojen peroksit reaksiyonu teknolojilerini kullanabilirler. Özellikle de korona deşarjının en çok tercih edilen yenilikçi bir çözüm olduğunu söylemek mümkündür.
Endüstriyel jeneratörlerin özelliklerine gelince birçok unsurdan bahsedilebilir. Farklı boyut ve yüksek kapasiteye sahip olan bu ekipmanlar, kullanıldığı alanlarda hava kalitesini artırırlar. Su arıtma, havalandırma, tıbbi cihaz ve gıda işleme uygulamalarında sterilizasyon amaçlı kullanılabilir. Bu nedenle kullanımı, daha büyük alanlara özeldir.
Endüstriyel Ozon Jeneratörü Ne İşe Yarar?
Endüstriyel ozon jeneratörü, tasarımı ve teknik özellikleriyle işlevsel bir ekipmandır. Endüstriyel ve ticari uygulamalarda kullanılmasına rağmen amaca göre farklı görevleri yerine getirir. Bu noktada ihtiyaç ve beklentilerin doğru bir şekilde belirlenmesi gerekir. Ozon jeneratörünün işe yarayan özellikleri şunlardır:
Ozon gazı, mikroorganizmaları hızlı bir şekilde öldürdüğü için havanın temizlenmesi için dezenfeksiyon amacıyla kullanılır.
Sudaki bakteri, mikroorganizma, virüs ve kirleticileri yok etme özelliği vardır. Bu nedenle suyun arıtılmasında tercih edilen bir yöntemdir.
Endüstriyel alanlarda bazı uygulamalar ortaya çıkan kötü kokuların giderilmesini sağlar.
Gıda işleme tesislerinde yiyeceklerlerin sterilizasyonunu sağlamak için kullanılır. Bu şekilde gıdaların raf ömrü de uzatılmış olur.
Hava kalitesinin artırılması için bazı sistemlerde kullanılabilir. Alerjik reaksiyonları azaltır ve daha iyi bir atmosfer sağlanır. Özellikle de AVM ve benzeri ortak alanlarda sağlıklı bir hava koşulu oluşturmak için kullanılır.
Ozon jeneratörlerinin yukarıdaki özelliklerine bakıldığında dezenfeksiyon ve sterilizasyon uygulamalarında işe yaradığını görebilir. Bu özel ekipman içerisinde ozon gazı bulundurduğu için yetkili görevliler tarafından kullanılmalıdır. Zararlı bir gaz olduğu için harici kişiler kesinlikle kullanmaya çalışmamalıdır.
Ozon Jeneratörünün Kullanıldığı Alanlar
Endüstriyel ozon jeneratörü işlevsel ve teknik özellikleriyle birçok alanda kullanılabilir. Ancak endüstriyel ve ticari alanlarda daha fazla ihtiyaç duyulur. Bunun nedeni, üretim proseslerinde kirliliğin daha fazla olmasıdır. Genel olarak bahsi geçen ekipmanın kullanım alanları şu şekilde sıralanabilir:
Su arıtma tesisleri
Gıda işleme tesisleri
Havalandırma sistemleri
AVM ve büyük restoran zincirleri
Tarım sektörü
Otel
Tıbbi cihazlar
Yüzme havuzları
Her biri farklı alanlar olsa da ozon jeneratörleri benzer amaçlarla kullanılırlar. Kapsamlı sterilizasyon ve dezenfeksiyon işlemleri söz konusunda olduğunda bu ekipmanlar akla gelmelidir. Güçlü etkisi ve özel kullanımıyla birçok uygulama ve alanda işe yarar.
Endüstiyel Ozon Jeneratörü Nasıl Çalışır?
Endüstriyel ozon jeneratörü, özel bir prensiple çalışır. Diğer sterilizasyon maddelerinden farkı, temizlik kimyasalına ihtiyaç duymamasıdır. İçerisinde yer alan ozon gazı, güçlü bir dezenfeksiyon maddesi olduğu için tek bir madde kullanır. Yine de içerisinde insan sağlığına daha az zarar veren kimyasalların bulunduğunu söylemek mümkün. Filtre ve soğutma sistemlerinden oluşan bu ekipman, bazı donanımlara sahiptir. Ozon jeneratörünün çalışmasını sağlayan diğer sistemler şunlardır:
Ozon dağıtım sistemi
Güç dağıtım paneli
Kontrol paneli
Ozon jeneratörü soğutma suyu grubu
Hava hazırlama sistemi
Ozon imha ünitesi
Oksijenin atomlara ayrılmasıyla ozon molekülüne dönüşür. Oksijen gazı, ozon temas tankının tabanına iner ve difüzörlerle suyla temas eder. Suda çözünen oksijen, molekül ve kirleticiler üzerinde oksitlenme etkisi kazanır. Ozon gazı suda çözündükten sonra temas tankından çıkarak imha ünitesine gelir ve atmosfere yayılır.