Sağlıklı bir biçimde çalışmak adına basınçlı bir hava kaynağına gereksinim duyan pompalar, çoğunlukla havalı pompa şeklinde isimlendirilir. Bu tip pompaların tasarımında karşılıklı gelecek biçimde iki diyaframdan söz edilebilir. Bu durumdan dolayı havalı pompalar kimi zaman diyaframlı pompa olarak da anılır ve doğrudan bu kategoride değerlendirilir. Öte yandan bazı diyaframlı pompalar elektrikle de çalışabildiği için kavram karmaşası yaratmamak adına havalı/diyaframlı pompa tabirini kullanmak çok daha yerinde olacaktır.
Havalı diyaframlı pompalar prensipleri itibarıyla son derece cazip ve avantajlı pompalar olarak değerlendirilir. Bu tip pompalarda yukarıda sözünü ettiğimiz diyaframlar dışında iki adet de sıvı haznesi bulunmaktadır. Havalı diyaframlı pompalarda yer alan diyaframların şaft ile birbirlerine bağlı oldukları görülür.
Basınçlı havanın yön valfine doluşu, kompresör desteğiyle gerçekleşir. Bu sayede basınçlı olan hava doğrudan diyaframın arka tarafına doğru aktarılmış olur. Söz konusu basınç diyaframın da sayesinde ilk haznede yer alan sıvıya iletilmektedir. Sıvı bu süreçte basınçlanır ve neticede diyafram hareketlenmeye başlar.
Havalı Diyaframlı Pompa Kullanım Alanları
Çoğunlukla 6-8 bar aralığında basınçlı hava kaynağının yer aldığı alanlar, bu tip pompalar için oldukça idealdir. Elbette basınç düşürücü valfler kullanarak pompa adına uygun basınç değerlerine ulaşmak mümkündür. Havalı/diyaframlı pompaların çalışma prensipleri daha çok emme basma tulumbaları andırmaktadır.
Tahrik ediliş yöntemi elektrik motoruyla değil basınçlı havayla gerçekleşir. Elektriksiz çalışması sayesinde patlamazlık özelliğine sahiptir. Tam olarak bundan dolayı solvent ya da akaryakıt gibi akışkanların transfer süreçlerinde gönül rahatlığıyla kullanılır.
Derinden emiş yapabilme özelliği, onu farklı alanlarda tercih edilmesini sağlamaktadır. Bugün havalı diyaframlı pompalar daha çok; petrokimya tesislerinde, gıda işleme alanlarında, seramik üretiminde, tersanelerde, su arıtma alanlarında, talaşla üretim yapan tesislerde, ilaç sanayisinde kullanılmaktadır.
Havalı Diyaframlı Pompa Alırken Bunlara Dikkat
Havalı diyaframlı pompaları tercih ederken özellikle belli kriterlere dikkat etmekte fayda vardır. Örneğin transferi gerçekleşecek olan sıvıyı tanımlamanız önemlidir. Öte yandan ihtiyaç duyulan debiyi ve basıncı da tanımlamanız gerekir. Temizleme sıvısı ile sıcaklık değerlerini analiz edin. Vizkozite doğrulaması yaptıktan sonra katı parça konusundaki maksimum boyutu inceleyin.