Sektörde hortum pompa olarak bilinmelerine rağmen kimi zaman peristaltik pompa şeklinde de anılabilen bu tür pompalar, oldukça işlevsel bir şekilde kullanılır. Bu ilginç adını bağırsakların sindirilen gıdaları devinime sokmak adına dalgalar biçiminde yapmış olduğu adale kasılmaları manasına gelen “peristalsis” kavramından almıştır. Buradan hareketle de aslında hortum pompaların çalışma prensiplerini anlamak mümkün olabilmektedir.
Rotor üstündeki tekerlekler yada pabuç denen ezme mekanizmaları, hortum üstünden her geçtiğinde büzülme ve gevşemeye sebebiyet verir. Hortumun her büzülmesinde bir vakum oluşacaktır ve aynı zamanda transferi gerçekleşecek akışkanı kendine doğru çekecektir. Hortum pompalar, farklı sıvıların transferinde tercih edilebilecek pompa çeşitlerine verilen addır. Hortum pompaların en önemli özelliği aşınma karşısında dirençli olmasıdır. Hortum ya da peristaltik adı verilen pompalar, kimi kaynaklarda da çamur pompası şeklinde anılır.
Hortum pompalar, peristaltik devinim mantığından hareket eder. Buna göre hortumun belli kısımlarının elektrik motoruna entegre olan rotor tarafından sıkıp gevşetme işlemi gerçekleştirilir. Bu noktada ortaya çıkan basınç, sıvı hareketini sağlar. Salmastra ile alakalı sorunlar bu pompalarda görülmez. Oldukça güçlü bir kendinden emiş sağladığı gibi 16 Bar’a dek çıkış basıncı servisi sunabilir.
Günümüzde daha çok arıtma, madencilik, kimya ya da gıda gibi alanlar başta olmak üzere pek çok alanda kullanılır. İnşaat harcı transferi, filtre pres uygulaması, küp domates transferi, hortum pompalaların desteklediği proseslerden bazılarıdır. Hortum pompalar opsiyonel olarak gövde bölümlerine sabit şekilde entegre edilen vakum sistemleri ile beraber de temin edilebili. Ekstra katmanlı özel hortumlar, maksimum emiş ve uzun süreli ömür garantisi verir.
Hortum Pompalar Nasıl Çalışır?
Kimyasal bir dozaj pompası olarak düşünebileceğimiz hortum pompaların çalışma prensibinin temelinde sıkıştırma söz konusudur. Sıkıştırma işlemi bir rotor yardımıyla gerçekleştirilir. Sıkıştırılan boru ya da hortum, bu işlemi başarıyla sağlar. Söz konusu kuvvet, hareket için bir kaynak niteliği taşır.
Söz konusu pompa çeşitleri, özellikle aşındırıcı sıvıların transfer süreçlerinde kullanılır. Hortum pompalarda kesinlikle conta ya da valf yer almaz. Bu durum bakım masraflarını da ciddi bir biçimde düşürür. Ayrıca hortum pompaları temizlemek de son derece kolaydır. Sistemin ana bileşenlerini hortum ve rotor oluşturur. Kuru çalışmaya uygun olması ve kendinden emiş sistemine sahip olması, hortum pompaların en önemli avantajları olarak düşünülebilir.
Hortum Pompalar Nerelerde Kullanılıyor?
Hortum pompalar günümüzde genellikle şu alanlarda kullanılmaktadır: