Günümüzde sanayinin birçok alanında kullanılan kimyasal dozaj pompası çeşitleri, sıvı ya da katı partikül şeklindeki bir kimyasalın başka bir sıvı içerisine belirli bir oranda ve aralıklarla eklenmesini sağlamaktadır. İçerisine kimyasal eklenen sıvı çoğu zaman su olmakla beraber, kullanım alanına ve amacına göre farklı sıvıların kimyasal dozaj işlemleri için de yine bu pompalar kullanılabilmektedir. Kontrollü bir dozajlama işlemi için olmazsa olmaz bir ekipman olan bu pompaları, gıda, kozmetik, tıp, madencilik ve daha birçok alanda görebiliriz. Kimyasal dozaj pompası modellerinin en sık görüldüğü uygulamalardan biri de su arıtma tesisleridir.
Bu pompaların bir diğer önemli kullanım alanı ise dezenfeksiyon sistemleridir. Klor, brom, hidrojen peroksit ve buna benzer kimyasallar kullanılarak bir kimyasal dozaj işlemi yapılacaksa, yine bu tür pompalardan faydalanılmaktadır. Bununla beraber, bir sistemim kontrollü çalışması için pH faktörü önemli bir parametre ise asit ve alkalilerin dozajlanması için de kimyasal dozaj pompası kullanımı zorunlu hale gelmektedir.
Kimyasal Dozaj Pompası Özellikleri
Endüstride kullanılan elektronik veya mekanik her ekipman da olduğu gibi kimyasal dozaj uygulamalarında kullanılan bu pompalar da kendi içerisinde özelliklerine göre farklı sınıflara ayrılmaktadır. Çalışma prensibinden farklı olarak kimyasal dozaj pompası çeşitlerinin genel özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz:
Kullanım yerine ve amacına göre manuel olarak çalıştırılabildikleri gibi uygun bir kontrol yöntemi ile otomatik olarak da devreye sokulabilmektedir.
Uygun bir şekilde kumanda edilerek belirlenen zamana ve süreye bağlı olarak dozajlama işlemi yapılabilmektedir.
Sistemin farklı parametreleri; pH, debi, basınç vs değerlendirilerek kimyasal dozaj işleminin oransal olarak yapılması mümkündür.
Kimyasal dozaj pompası modelleri farklı akışkanlar için özel olarak üretilmekte beraber genel olarak her türlü korozif, yüksek viskositeli, uçucu ve buna benzer karakteristik özelliği olan akışkanlar ile birlikte çalışabilmektedir.
Kimyasal Dozaj Pompası Çeşitleri
Kimyasal dozaj işlemleri için kullanılan pompalar, farklı çalışma prensibine göre dizayn edilebilmektedir. Pompaları bu prensipleri baz alarak göre şu şekilde sınıflandırabiliriz:
Motorlu kimyasal dozaj pompaları: İsminden de anlaşılacağı üzere çalışması için bir elektrik motoru gereklidir. Ağırlıklı olarak mekanik diyafram ile kullanılan bu pompaların bazı modellerinde hidrolik diyafram da görmek mümkündür. Motorlu dozaj pompaların çok az bir kısmı ise pistonlu olarak tasarlanmaktadır.
Elektromanyetik kimyasal dozaj pompaları: Selenoid tahrikli çalışma prensibi bulunan bu pompaların kararlı çalışabilmesi için içlerine diyafram bulunmaktadır. Bu pompalar, zamana bağlı hassas ve güvenli dozajlama işlemleri için en uygun pompa modelleri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Elektriksiz kimyasal dozaj pompaları: Bu pompaların en büyük avantajı çalışabilmesi için herhangi bir elektrik kaynağına ihtiyaç duymamasıdır. Sadece belirli bir hızda akan su akış hızına göre oransal olarak dozajlama yapılabilmektedir. Bu pompalar da kendi içerisinde su debisine göre farklı modellere ayrılmaktadır.