Kimyasal dozajlama pek çok alanda ve sektörde yaygın bir şekilde tercih edilen yöntemlerden birisidir. Kimyasal dozajlama ünitelerinin çalışma mantığını anlamak adına öncelikle dozajlama kavramına yakından bakmakta fayda vardır. Dozajlama, ham maddeye katkı maddesi eklemek anlamına gelir.
Kimyasal Dozajlama Nedir?
Dozajlama işlemlerinde çok büyük ölçüde hassas cihazlara başvurulur. Karışımın kalitesini belirleme noktasında bu durum önemli bir rol oynayabilir. Dozajlama işlemleri, çoğu zaman maliyetleri düşürmek ve sağlamlığı artırmak amacıyla tercih edilmektedir. Prosesin kendine has niteliklerine ya da doğrudan ham madde farklılığına bağlı olarak dozajlama konusunda bazı farklılıklar söz konusu olabilmektedir.
Kimyasal dozajlama esnasında sıvı ya da katı partikül şeklindeki kimyasal, diğer sıvıya aralıklı olarak dahil edilir. Söz konusu sıvı çoğunlukla su olmaktadır. Kullanımın amacına ya da alanına bağlı olarak kimyasal dozajlama tercihini doğrudan etkiler. Söz konusu üniteler, birbirinden farklı olan kimyasalların arzu edilen seviyede otomatik olarak dozlanmasını sağlar. İçeriğinde pH yükseltici ve klor önleyici kimyasallar dikkat çekicidir.
Kimyasal Dozaj Ünitesi Hakkında
Pompalarda bulunan ayarlama düğmeleriyle beraber dozajdaki debi seviyesi otomatik şekilde ayarlanır. Pompa bu noktada sinyal veren debimetreden komut alır ve debiye bağlı olarak dozlamayı neticelendirir. Suyun klor düzeyi de mV olarak ölçülebilmektedir. Kimyasal dozajlama işlemi yapılırken dozaj pompaları dışında bağlantı parçalarına dozaj pompalarına ya da kimyasal hazırlama tanklarına ihtiyaç duyulur. Bunda dolayı kimyasal maddeyi salt ölçü almak doğru olmaz.
Kimyasal dozajlama, diğer dozajlama türlerine kıyasla çok daha hassas bir süreci içinde barındırır. Özellikle bu hassasiyete uygun düşmesi bakımından su arıtımından kimya sanayisine kadar pek çok alanda aktif bir şekilde kullanıldığı görülür. Öte yandan tekstil, gıda ya da kozmetik gibi alanlarda da bu dozajlama yöntemine başvurulur. Aynı zamanda görece çok daha büyük projelerde de kimyasal dozajlama işlemleri öne çıkabilir. Kimyasal dozajlama sistemlerinin kullanım alanları günümüzde daha da genişlik kazanmaya başlamıştır. Söz konusu sistem bünyesinde başka bir enerjiye ihtiyaç yoktur.
Bu üniteler dozajlamayı otomatik biçimde gerçekleşir. Çalışma sürecinde on-off kumandalı pompalarla hidrofor benzeri bir cihazdan kontak alır. Pompa üstünde yer alan ayarlama düğmeleri sayesinde debi manuel şekilde ayarlanabilmektedir. Kimyasal dozaj sistemleri tamamen ihtiyaçlar doğrultusunda şekillenebilir.
İşletmelerin prosesleri noktasında ihtiyaç duyduğu gereksinimler ölçü olarak alınır. Kimyasal dozajlama sistemleri motorlu dozajlama pompaları, elektromanyetik dozajlama pompaları veya elektriksiz dozaj pompaları ile gerçekleşebilir. Kimyasal dozaj ünitesine dair daha kapsamlı teknik bilgiler için bize ulaşabilirsiniz.