Kimyasal pompa, kimyasal maddelerin taşınmasını ve aktarılmasını sağlayan özel bir cihazdır. Çoğu kimyasal, yüksek oranda aşındırıcı ve uçucu özelliklere sahiptir. Bu nedenle özel pompaların kullanılması sağlığı etkileyebilen ciddi zararları azaltır. Aynı zamanda kimyasal maddelerin üretimi için de kullanılan bu pompa türü oldukça işlevseldir. Birçok amaca hizmet ettiği için en çok tercih edilen ekipmanlar arasındadır.
Kimyasal Pompa Özellikleri Nedir?
Kimyasal pompalar, endüstriyel, tıbbi ve gıda gibi büyük kapasiteli alanlarda hassas uygulamalarda kullanılan cihazlardır. Bu özel ekipman, sahip olduğu özellikleriyle proseslerde verim ve hız kazandırır. En önemlisi de iş sahasındaki çalışanların ve çevrenin olası zararlardan korunmasına yardımcı olur. Kimyasal pompanın öne çıkan özellikleri arasında şunlar yer alır:
Aşındırıcı ve uçucu kimyasallara karşı dayanıklılık sağlar.
Daha az bakım gerektirir.
Hassas dozajlama işlemlerinde güvenle tercih edilebilir.
Sızdırmazlık özelliği sayesinde kimyasal sıvıların taşmasını ve gazların uçmasını engeller.
Farklı kimyasal maddelerin taşınması için esnek bir kullanım vadeder.
Ayarlanabilir özelliklerde olduğu için proseslerde verimli bir şekilde kullanılabilir.
Güvenlik standartlarına göre tasarlandığı için iş sahasındaki personel ve çevreye karşı oluşabilecek zararları azaltır.
Kimyasal Pompa Neden Kullanılır?
Kimyasal pompa, aşındırıcı ve uçucu özelliklerde olan kimyasal maddelerin taşınmasında veya aktarılmasında kullanılır. Zira, bu özelliklerdeki maddeler iş sahasında insan sağlığına ciddi zarar verebilirler. Ayrıca çevre kirliliği de oluşabilir. Dolayısıyla kimyasalların daha güvenli hareket edebilmesi ve işlenebilmesi için özel pompalar kullanılır. Bununla birlikte bazı maddelerin üretilmesinde de bu ekipmana ihtiyaç duyulur.
Kimyasal Pompalar ile Sıvı Taşıma
Kimyasal pompa, insan cildine ve sinir sistemine zarar verebilecek maddelerin taşınmasını sağlar. Örneğin güçlü bir etkiye sahip olan hidroklorik asit, çevredeki insanların solunum, göz ve sinir sistemlerinde hasar bırakabilir. Zararlı ve zehirli maddeler uçucu özelliklere sahip olduğundan kısa sürede ortama yayılır. Dolayısıyla buharlaşma düzeylerini en aza indirmek oldukça önemlidir.
Kimyasal pompalar, sağlık ve çevre açısından oluşabilecek zararları azaltır. Zira güvenli ve kontrollü bir taşıma işlemi gerçekleştirirler. Bu bağlamda pompa çeşitlerinin doğru bir şekilde seçilmesi ve çalıştırılması gerekir. Sızdırmazlık ve buharlaşmayı engelleyen bileşenlerden oluşan kimyasal pompa cihazları birçok alanda tercih edilir.
Kimyasal Pompa Çeşitleri Nelerdir?
Kimyasal pompa çeşitleri birçok modelde mevcuttur. Bunlar arasında; santrifüj, dozaj, havayla yada elektrikle çalışan çift diyaframlı pompalar yer alır. Her bir modelin işlevsel özelliği kullanılacak kimyasal ve çözücülere göre değişir. Ayrıca tasarım yönünden de bazı farklılıklar söz konusudur. Kullanılacak malzemelere ve uygulama gereksinimlerine göre farklı basınç ve mekanik tasarımlarda sunulabilir.
Mekanik salmastralı kimyasal pompalar, çeşitli mekanizmalarla dönerek sızdırmazlık sağlar. Bu özelliği aktive etmek için salmastra kullanılır. Ancak bu kullanım sıvının ısı birikimine neden olmasına ve riskli sonuçları doğurmasına neden olabilir. Bu da sürekli bakım gerektiren bir durumdur.
Manyetik kaplinli kimyasal pompalar ise sızdırmazlık bileşenleriyle güvenli bir kullanım vadeder. Sızdırmaz özel tasarım, herhangi bir şekilde sızıntı riski olmadan güvenli kullanım sağlar. Tehlikelerin azaltılması için kimyasal maddeye uygun işlevsel özelliklerinde olan pompayı seçmek önemlidir.
Hava ile çalışan çift diyaframlı (AODD) kimyasal pompalar, PVDF ve polipropilen gibi malzemelerden imal edilirler. Bunlar, kimyasal çözücüleri işleyen malzemelerdir. Ancak bazı bileşikler için spesifik bir tercih yapmak gerekebilir. Yüksek sıcaklıklardaki kimyasallar için kalıplanmış plastik pompalar +90 °C ile sınırlı kalabilirler. Diğer yandan solvent ve kimyasal türleri için belirli diyaframları seçmek gerekir. Genelde pompalanan sıvıyı hava odasından ayıran PTFE diyaframlar tercih edilir.
Kimyasal pompa çeşitlerinin her birinde sertlik, sıcaklık sınırları, farklı bölümler, basınç ve direnç faktörleri değişir. Bu nedenle kimyasal maddeye göre uygun tasarım ve işlevsel özelliklerdeki cihazlar tercih edilebilir.