Endüstrinin hemen her alanında dozaj pompalarının farklı amaçlarla kullanıldığına tanıklık etmekteyiz. Pompalar temel olarak akışkanların transfer ya da dozaj işlemlerini gerçekleştirir. Bu noktada tümüyle çalışma prensipleri, pompa türlerini şekillendirir. Sıvı olan kimyasal maddelerin farklı türde bir akışkana enjekte edilmesi dozaj pompaları ile mümkündür. Birbirinden farklı ölçeklere sahip olmak şartıyla son derece geniş bir kullanım alanında karşımıza çıkabilmektedir.
Dozajlama İşlemleri
Su arıtma sistemleri denildiği zaman akla gelen ilk kavramlardan biri olan dozajlama, oldukça verimli sonuçların yaratılmasını sağlar. Dozaj pompaları büyük ölçüde; su arıtma sistemlerinde, imalat sanayiinde, kimya sektöründe, tıbbi çalışma sahalarında, madencilikte, tarımda ya da gıda işlemede aktif bir biçimde karşılık bulur. Dozaj pompalarında amaç kimyasal ya da fiziksel reaksiyonların oluşmasıdır. Bu tip pompalar aynı zamanda pH aralığını ayarlama noktasında da çok önemli bir işleve sahiptir.
Dozaj pompaları öte yandan klor ekleme işlemleri sayesinde sıvıda yer alan bakterileri yok etme noktasında yani dezenfeksiyon işleminde de son derece ideal sonuçlar yaratır. Klor dozaj pompası, bu anlamda su arıtma sistemlerinde yoğun bir biçimde kullanılmaktadır.
Klorlama Hakkında Genel Bilgiler
Klor dozajlama pompalarının çalışma alanlarını ve işleyişlerini kavramak adına, klorlama işlemine dair bazı genel bilgileri anımsamakta fayda vardır. Klorlama işlemlerine genelde havuz ya da içme suyu sistemlerinde yer alan organizmaların yok edilmesi adına ihtiyaç duyulur. Klor dozaj pompaları bir tür dezenfeksiyon metodu olarak işlev görür. Hem hızlı ve pratik olması hem de uygun maliyetlere sahip olması, klor dozaj pompalarının sıklıkla tercih edilmesini sağlamaktadır.
Suda yoğun bir şekilde bulunabilen ve ne yazık ki hastalık yapma potansiyeli olan patojenlerin mutlak suretle etkisiz hale getirilmesi gerekir. Bu noktada en yaygın şekilde başvurulan yöntem klorlama yöntemidir. Bu işlemlerde aktif şekilde kullanılan klor dozaj pompalarında; redoks kontrollü, on-of seçenekli ya da oransal kumandalı gibi seçenekler ön plana çıkar.
Klor Dozaj Pompaları
Klorlama sistemlerinde hangi metotların daha iyi verim vereceğini anlamak adına bazı kriterlere dikkat etmek gerekir. Sistemde yer alan suyun debi değeri, suyun hangi maksatla kullanılacağı, klorlanacak suyun ne kadar süre kullanılmaya devam edileceği, klorlama işleminin hangi bölgeyi kapsayacağı vs. temel kriterler arasındadır.
Klor dozaj pompaları, en ekonomik ve verimli çözümlerden birisidir. Klor dozajlama işlemi sayesinde sıvıda yer alan demir, nitrit ya da mangan benzeri maddeler oksitlenir ya da bakteri ve virüsler dezenfekte edilmektedir. Klor dozajlama pompalarında tüm işlemlerin kontrolü manuel şekilde sağlanabilmektedir. Ayrıca dijital zaman kontrollü dozaj pompaları da yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.