Dozaj pompaları günümüzde endüstrinin pek çok alanında karşılık bulan oldukça işlevsel materyallerden birisidir. Genel anlamda sıvı gibi akışkanları belli bir hacimde bir yerden belli bir akışkana enjekte ederken dozaj pompalarına ihtiyaç duyulur. Yeni uygulama ve çalışma alanlarından dolayı farklı maksatlarla kullanılmaktadır. Bir kimyasalı en başta su olmak kaydıyla bir akışkanın içine enjekte ederken dozaj pompaları önemli bir işlev görür. Dozaj pompasının türü ya da nitelikleri kapasiteye, malzeme özelliklerine ya da çalışma prensibine bağlı olarak değişir.
Kostik Dozaj Pompaları Hakkında
Dozaj pompası türleri arasında yarattığı etki itibarıyla kostik dozaj pompaları özel bir yerde durur. Su arıtma sistemleri ağırlıklı olmak üzere pek çok alanda kostik dozaj pompaları aktif şekilde tercih edilir. Öte yandan endüstriyel tesislerde ve tıbbi alanlarda da kullanılabildiğini görüyoruz. Temel amaç genlikle pH değerini nötralize etmektir. Bunu gerçekleştirmek adına sıvının yer aldığı alana kostik dozajlama işlemi yapılır. Kimyasal dozlama pompası bu süreçte etkin bir şekilde rol oynar. Kostik kavramını esasen günlük hayatta dezenfeksiyonla alakalı olarak pek çok noktada duymaktayız.
Sıvı kostik kimi zaman sodyum hidroksit adıyla da karşımıza çıkabilmektedir, kimyasal formülü ise NaOH ‘dir. Beyaz renkli bir ürün olan kostik, farklı amaçlarla endüstrinin çeşitli alanlarında kullanılmaktadır. Su boru hatlarında oluşan tıkanıklardan gıda ve tekstil alanlarına kadar farklı noktalarda söz konusu maddenin kullanıldığını görüyoruz. Ph değeri ayarlarken, kötü kokuları giderirken ya da deterjan üretimlerini sürdürürken aynı şekilde kostikten yararlanılır.
Kostik Dozajlama Özellikleri
Bilindiği üzere dozajlama işlemi, var olan bir ham maddeye başka bir katkı maddesini dahil etmek anlamına gelir. Bu son derece özenli bir iş olduğu için hassas bir yaklaşımı zorunlu kılmaktadır. Kimyasal dozajlama ise debi, kimyasalın çeşidi ve basınca bağlı şekilde değişiklik gösterebilir. Kimyasal dozajlama yarattığı maliyet avantajları dışında pratikliği sayesinde sıkça başvurulan bir dozajlama türüdür.
Kostik çözeltisinin dozlanması maksadıyla kostik pompalarından verimli bir şekilde yararlanılır. Söz konusu pompalar, dozlaması yapılacak olan kostik konsantrasyonuyla uyumlu olmak zorundadır. Bu pompalar farklı basınç ve debi kapasitesine sahip olabilmektedir. Uzun çalışma koşullarına karşı genel anlamda dayanıklı olan bu ürünler, en verimli klorlama işlemleri için tercih edilmektedir.
Kimyasal dozajlama pompaları arasında önemli bir yere sahip olan kostik dozaj pompaları sayesinde kimyasal tüketimine dair kullanımlar, belli bir kontrole sahip olur. Otomatik hale getirilen sistemle beraber lüzumsuz kostik tüketiminin önüne geçilir.