Pompalar, sıvı ve sıvı karakteristiği gösteren akışkanların bir yerden başka bir yere iletimi için kullanılan ve endüstrinin hemen her alanında ihtiyaç duyulan makinelerdir. Kullanım amacı, pompalanacak sıvının özellikleri ve kullanıldığı ortama bağlı olarak farklı pompa tasarımlarından, boyutlarından ve fonksiyonlarından bahsetmek mümkündür.
Bu bağlamda, gıda, içecek, ilaç, arıtma, kâğıt endüstrisi gibi spesifik uygulamalarda özellikle orta ve yüksek viskositeli akışkanların transferinde lobe pompa kullanımı görebiliriz. Lobe pompa , uygun sıvılar ile doğru sıcaklık aralıklarında ve doğru belirlenmiş proses koşullarında kullanıldığında oldukça başarılı sonuçlar verebilmektedir. Lobe pompa ile özellikle gıda uygulamalarında oldukça hijyenik çözümler elde edilebilmektedir.
Lobe Pompa Çalışma Prensibi
Bu pompaların çalışma prensibi dişli pompalar ile benzerlik gösterse de yapısal özellikler ve beraber kullanıldığı sıvıların türü bakımından büyük farklılıkları mevcuttur. Lobe pompa içerisinde, yapı itibariyle dişliye benzeyen fakat –genellikle– iki veya üç kanadı bulunan iki adet lob / rotor bulunmaktadır. Bunun yanında bazı uygulamalarda kelebek rotor kullanımı da görülebilmektedir. Lobe pompa çalışma prensibi ‘ni genel hatlarıyla şöyle özetleyebiliriz:
Pompanın çalışması ile loblar birbirine ters yönde hareket etmekte ve bu hareket ile loblar ve pompa gövdesi arasında genişleyen bir hacim oluşmaktadır. Pompalanacak sıvı bu boşluğa dolmaktadır.
Lobların hareketi ile bu sıvı, lobların arasından geçmeden, pompa girişinden çıkışına doğru hareket etmektedir. Bu sırada, lobların doğru bir şekilde konumlandırılması ve doğru zamanlı hareketi ile loblar birbiri ile temas etmemektedir.
Pompalanacak sıvı, lob hareketleri ile pompa çıkışına yönlendirilmekte ve pompadan ayrılmaktadır.
Lobe Pompa Genel Özellikleri
Lobe pompa çeşitleri ‘nin en önemli özellikleri, pompalanacak sıvı içerisinde bulunan partikül boyutlarının diğer pompa uygulamalarına göre çok daha büyük olabilmesidir. Kiraz ve zeytin gibi iri taneli gıda ürünlerini, bulamaç, reçel, bal ve macun gibi yüksek viskositeli akışkanları, ürüne herhangi bir zarar vermeden bir yerden başka bir yere tranfer edebilmektedir. Lobe pompa çeşitleri ‘nin genel özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz:
Lobe pompa ‘larda kurulum, montaj, işletme ve bakım uygulamaları hızlı, kolay ve ucuzdur.
Bu pompalar, her iki yöne de hareket edebilmekte, pompa giriş ve çıkış yönleri değiştirilebilmektedir.
Lobe pompa ‘lar, kullanım yeri ve amacına göre yatay veya dikey olarak konumlandırılabilmektedir. Yani, giriş ve çıkış yönü yanlarda olabildiği gibi, üstten ve alttan da olabilmektedir.
Lobe pompa çeşitleri ‘nin gövdesi döküm çelik olabildiği gibi yüksek hijyen gerektiren uygulamalarda paslanmaz çelikten de imal edilebilmektedir.
Bu pomapalar ile gayet düzgün, sabit ve darbesiz bir akış elde edilebilmektedir.
Yedek parçaları ucuzdur ve kolaylıkla temin edilebilir.
Farklı malzemeler ve aksesuarlar kullanılarak zorlu proses şartlarına göre kolaylıkla adapte edilebilir.
Çalışma sırasında, dişli pompalarda olduğu gibi, birbirine sürekli temas eden parçalar olmadığından, aşınma problemleri en aza inmekte ve bu da pompa ömrünü uzatmaktadır.