Lobe pompa çeşitleri, teknik ve tasarım özellikleriyle birbirlerinden ayrılır. Lobe pompalar yoğun sıvıları taşımak amacıyla valfsiz ve pozitif deplasmanlı pompalar olarak bilinmektedir. Bu pompaların en önemli özelliği lobe, yani kanatçık tasarımının olmasıdır. Bu teknik özellik sayesinde birbirine ters yönde dönen lobelar ile gövde arasında kalan akışkan pompa çıkışına kadar hareket ettirilir. Genel olarak bazı sektörlerde kullanılan lobe pompaların ne işe yaradığını daha yakından incelemek gerek.
Lobe Pompa Çeşitleri Nelerdir ve Ne İşe Yarar?
Lobe pompa çeşitleri, belirli işlevsel özelliklere sahiptir. Her birinin farklı teknik özelliğinin olması bu pompaları birbirinden ayırmaktadır. Ancak her lobe pompanın işlevi yoğun sıvıyı taşımaktır. Lobe pompa çeşitlerini şu şekilde açıklayabiliriz:
· Bellin PLGP Serisi Lobe Pompalar:
Orta ve yüksek vizkoziteli akışkan transfer sağlayan pompalardır. Çift yönlü çalışabilen ve darbesiz akış sağlayan bu lobe pompa çeşidi etkili işleyişiyle öne çıkar. Yüksek pompa verimliliği sağlayan Bellin Lobe Pompalar kompakt tasarımına sahiptir. Özellikle atıksu, çamur, sıvı gübre vb akışkanların transferi için kullanılmaktadır. Paslanmaz çelik ve döküm çelik alternatifleri bulunmaktadır. Lobe malzemesi için ise EPDM, Viton ve NBR alternatifleri bulunmaktadır.
· Prolobe PLBP Serisi Paslanmaz Çelik Lobe Pompalar
Basit ve kompakt tasarımına sahip olan bu lobe pompanın partikül geçirgenliği vardır. Orta ve yüksek vizkoziteli akışkan transferleri sağladığı için endüstriyel alanlarda kullanılır. Özellikle de gıda, kimya ve kozmetik endüstrilerinde tercih edilmektedir. Pozitif deplasmanlı olan bu pompa çeşitleri yüksek pompa verimliliği sağlamaktadır. 316 veya 304 kalite paslanmaz çelik gövde ve lobe seçenekleri ile flanş, dişli yada triclamp bağlantı alternatifleri sunmaktadır.
Lobe pompa çeşitlerinin her birinin kullanım alanı farklıdır. Ayrı teknik ve fiziksel özelliklere sahip olan pompaları kullanılacak sektör, akışkan ve ihtiyaç olan çıkış basıncı doğrultusunda seçmek gerekmektedir.
Lobe Pompaların Özellikleri ve Avantajları
Lobe pompalar farklı teknik ve tasarım özellikleriyle öne çıkmaktadır. En önemli özelliği yüksek viskoziteli ve tanecikli ürünlerin transferini etkili şekilde gerçekleştirmesidir. Katı partiküllü ürünlerin özelliğini bozmadan aktarır. Diğer önemli özelliklerinden biri de lobeların birbirine temas etmeden dönmesidir. Bu sayede aşınma yapmadan kullanım ömrü daha da uzar. Lobe pompalar iki, üç dört ve fazlası lobe (kanatçık) sayılarına sahip olabilir. Bu sayı genelde kullanım alanına yani, transfer edilecek akışkanın türüne göre değişir. Tüm bu özelliklerinin yanı sıra lobe pompaların sağladığı bazı avantajlar vardır:
· Dayanıklı ve uzun ömürlü pompa sistemine sahiptir.
· Çeşitli türdeki ve partiküllü akışkanları transfer edebilme potansiyeli vardır. Zira aşırı basınca karşı direnç gösterebilmektedir.
· Lobe pompa türlerine göre yerinde temizleme ve yerinde sterilizasyon avantajları sağlar. Pompayı hattan sökmeden sadece ön kapağını açarak pompa içerisindeki tüm komponentlere ulaşılabilmektedir.
· Değişken hız kontrolünü sağlayan bir yapısı vardır. Böylece frekans invertörü kullanılarak akış hızını kolay bir şekilde değiştirmek ve verimliliği sürdürebilmek mümkündür.
· Genelde titreşimsiz ve gürültüsüz olarak çalışır.
· Farklı viskotize aralıklarındaki sıvı veya partiküllü akışkanları işleyebilir. Böylece esnek ürün işleme avantajı sunar.
Lobe Pompalar Hangi Alanlarda Kullanılır?
Lobe pompalar birçok endüstride kullanılabilmektedir. En fazla kullanıldığı sektörlerden biri gıda endüstrisidir. Değişken viskotize özelliklerine sahip olan akışkanları çalkalama ve kesme özellikleriyle verimli bir şekilde transfer eder. Lobe pompaların gereksinim duyulduğu diğer alanlardan biri ise kimya endüstrisidir. Hassas ürün transferi, kendini temizleme ve verimli özellikleriyle bu endüstrideki ürünleri en iyi şekilde işler. Öte yandan ilaç endüstrisinde de kullanıldığını belirtebiliriz. Bu pompalar düşük karbon içerikli konstrüksiyon malzemeleri ve yüksek kesinlik özellikleriyle dozlama işlemlerinde kullanılabilir.
Bir diğer kullanım alanları ise içmesuyu ve atıksu arıtma tesislerinde çamur, atıksu gibi akışkanların transferi, gübre ve biyogaz tesislerinde atık maddeler içeren akışkanların transferi için katı geçirgenliği ve bakım kolaylığı sebebiyle tercih edilmektedirler.