Pompalar, sanayinin hemen her alanında, sıvı veya sıvı türü akışkanların transferi için kullanılan en temel makinelerden biridir. Akışkanın türü, özellikleri, debisi, viskositesi, hız ve basınç gibi değerlerine bağlı olarak çok farklı pompa modelleri mevcuttur. Örneğin, enerji santralinde soğutma suyunu; bir kimyasal proseste patlayıcı bir akışkanı ve bir meyve suyu üretim tesisinde içeçekleri bir yerden başka bir yere ileten pompaların aynıı özelliklere sahip olması mümkün değildir. Bu nedenle, pompaların akışkanın cinsi ve uygulama özelinde tasarlanması, üretilmesi ve kullanılması gerekmektedir.
Gıda ve ilaç sanayi gibi hijyenin en önemli kriterlerden biri olduğu alanlarda kullanılacak pompalar da özel olarak seçilmelidir. Bu uygulamalar için öne çıkan modeller lobe pompalardır. Bu pompaların en belirleyici özelliği, sıvı transferi için dişli yerine lob adı verilen aksamların kullanılmasıdır. Loblar, dişliler gibi bir mil üzerine yerleştirilen ve üzerinde genelde ikili veya üçlü kanatçıkların (vane) bulunduğu parçalardır. Lobe pompa içerisinde, iki adet lob, birbirlerine temas etmeden zıt yönde dönmektedir. Transfer edilecek akışkan, pompanın emişinden girdikten sonra lobların hareketi ile kanatçıkların arasından geçerek pompa gövdesinden ayrılmaktadır. Böylelikle, düzenli bir akış elde edilmektedir.
Lobe Pompaların Genel Özellikleri
Lobe pompalar birçok benzersiz özelliği ile uygulamada çeşitli avantajlar sunmaktadır. Tasarımı ve çalışma prensibi ile konvansiyonel cihazlardan ayrılan bu pompaların en önemli özellikleri şunlardır:
Birbirine temas eden aksamlar olmadığı için aşınma problemleri en aza inmektedir.
Yerine temizleme ve sterilizasyon (CIP / SIP) özelliği sayesinde hijyenik uygulamalar için en ideal çözümlerdir.
Lobe pompalar büyük partiküllü akışkanların pompalanmasını sorunsuz bir şekilde gerçekleştirebilir.
Kurulumu, işletmesi ve bakımı oldukça kolaydır; yedek parçaları ucuzdur.
Emme-basma hatlarının sökülmeden sadece ön kapağı alarak pompanın tüm iç kısımlarına kolayca bakım yapılabilir.
Lobe Pompalar Nerelerde Kullanılır?
Bu pompaların en yaygın kullanıldığı alanların başında gıda, ilaç, temizlik ürünleri vb gibi uygulamalar gelmektedir. Özellikle paslanmaz çelikten üretilen modelleri, hijyenik uygulamalar için en iyi seçeneklerden biri olmaktadır. Bunun yanında, özgün tasarımı sayesinde kiraz, zeytin gibi tanecikli ürünlerin tranferini de sorunsuz gerekleştirebilir. Lobe pompa modelleri, yüksek viskositeli akışkanlar için de sıklıkla kullanılmaktadır.
Lobe pompaların genel kullanım alanlarını şu şekilde özetleyebiliriz:
Gıda ve ilaç uygulamaları
Tıbbi prosesler
Boya sanayii
Sabun ve yüzey etkin maddeler
Kağıt hamurları
Polimerler
Biyoteknoloji uygulamaları
İçecek tesisleri
Bu pompalar, kapasite ve uygulama şartları doğru belirlendiği takdirde yukarıda belirtilen alanların dışında da kullanılabilmektedir. Diğer pozitif deplasmanlı pompaların aksine daha düzgün ve darbesiz bir akış sağlayan lobe pompalar ile farklı malzeme ve aksesuarlar kullanılarak zorlu pompalama ihtiyaçları için çözümler üretilebilmektedir. Yüksek verimliği ve korozyon direnci sayesinde bakım gerektirmeden uzun süre kullanılabilmektedir.