Manyetik kaplinli Santrifüj Pompalar ya da manyetik Santrifüj Pompalar geleneksel pompa sistemlerinden farklı çalışır. Motor ile pompa doğrudan mekanik şaft yerine manyetik bir bağla bağlıdır. Pompa pervanesi manyetik bir mekanizma yardımıyla harekete geçer. Bu mekanizma motor tarafından çalıştıran ana şafta manyetik olarak bağlanmıştır.
Bu noktada, Santrifüj Pompalar genellikle tehlikeli akışkanlar ile yapılacak işlerde kullanılır. Zira bu tür tehlikeli maddelerin sızıntıları, büyük tehlikelere yol açma potansiyeline sahiptir. Ayrıca özellikle kimyasal havuzu benzeri mekanizmalarda, elektrik şoklarını engellemek için sızıntı önleyici özellikten yararlanılır. Motor şaftı ve çark arasında doğrudan bağlantıları yoktur, bu yüzden rakor gerekmez. Muhafaza kırılmadıkça, kaçak riski yoktur. Pompa mili, pompa mahfazası dışındaki rulman tarafından desteklenmediğinden, pompa içindeki destek bilezik tarafından sağlanır. Manyetik güçlü pompaların pompa büyüklüğü birkaç (Watt) gücünden (1MW'a) kadar ulaşabilir.
Öne Çıkan Faydalarıyla Manyetik Kaplinli Santrifüj Pompalar
Manyetik Santrifüj Pompalar geleneksel salmastralı Santrifüj Pompalara kıyasla önemli avantajlar sunar. Özellikle sızdırma, akıntı vb. durumların tolere edilemeyeceği sektörlerde tek çözüm manyetik santrifüj pompa kullanımıdır.
Bu noktada manyetik Santrifüj Pompaları diğer türevlerinden ayıran belli başlı avantajlar şu şekilde sıralanabilir;
Manyetik Santrifüj Pompalar tasarımı göz önüne alındığında, neredeyse sıfır sıvı sızıntısı riskiyle çalışırlar. Bu sayede, pompa üzerinde veya yakınında çalışan kişiler; tehlikeli, aşındırıcı, yanıcı ve patlayıcı akışkanlardan ve diğer toksik kimyasallardan kaynaklanan tehlikelere maruz kalmazlar. Ayrıca, pompalardan geçen yüksek maliyetli sıvılar israf edilmez.
Sisdoz Santrifüj Pompalar her açıdan güvenilirdir. Bizden temin edeceğiniz ürünlerin hepsinin, ürün özellikleri ve fonksiyonlarını harfiyen yerine getireceğinden emin olabilirsiniz.
Manyetik Santrifüj Pompalar bakım anlamında daha az zahmetlidir. Zira dizayn anlamında oldukça basitleştirilmiş bir sistemle çalışırlar. Bu noktada, Sisdoz Santrifüj Pompalar olağan operasyonlarda kullanıldıklarında çok uzun yıllar tamirat ve bakım olmadan çalışabilirler.
Bakım & onarım gerektiği noktalarda, diğer pompalara oranlara daha düşük maliyetlidirler.
Manyetik Santrifüj Pompalara has bir diğer özellik ise motor ile pompanın hizalanması için ekstra bir çabaya gerek kalmamasıdır.
Santrifüj pompa olarak nitelendirebileceğimiz ilk mekanizmanın tarihi Rönesans dönemine kadar uzanır. İtalyan Rönesans mühendisi Francesco di Giorgio Martini 1475 yılında yaptığı bir çamur kaldırma düzeneği ile santrifüj prensipleriyle çalışan ilk sistemi kurmuş oldu.
Ancak günümüzdekine yakın santrifüj pompanın ilk örneğini görmemiz 17. yy?a kadar sürdü. (Denis Papin & John Appold)
Geçmişten günümüze farklı teknolojik gelişmelerden etkilense de pompalar, 17. Yy prensipleri üzerine inşa edilmekte.
Santrifüj Pompalar Nasıl Çalışır?
Genel çalışma prensipleri itibarıyla Santrifüj Pompalar enerji dönüşümü sağlayarak sıvılara tahrik veren sistemlerdir. Tipik bir santrifüj pompa dönüş için gerekli enerjiyi bir motordan alır. Santifüj pompalar mekanizma içine giriş yapan akışkan maddeyi, çarklar yardımıyla hızlandırarak dışarı yönlü hareket sağlar. Bu hareket neticesinde akışkan maddeler bir volüt odası(mahfaza) ya da difüzöre akar.
Santrifüj Pompalar yaygın olarak su, kanalizasyon tesisatları, tarım, petrol, petrokimya endüstrilerinde kullanılmaktadır. Akış hızında ulaşabildiği yüksek hız, bir santrifüj pompanın öne çıkan özelliklerindendir. Mekanizma anlamında nispeten basit bir mühendislik içeren sistemi, karışım potansiyeli ve aşındırıcı çözelti uyumu da Santrifüj Pompalar tarafından sergilenen önemli fonksiyonlardır. Atık ve zararlı sıvıların transferinde kullanılan Santrifüj Pompalar, birikmeleri önlemek için özel olarak dizayn edilen çarklara sahiptirler.
Neden Manyetik Kaplinli Santrifüj Pompa?
Şüphesiz santrifüj pompa çeşitleri arasından yapacağınız seçimde en etkili faktör, kullanım amacıdır. Bu noktada eğer dayanıklılık, uzun ömürlülük ve sorunsuz çalışma gerektiren bir operasyon için santrifüj pompa seçecekseniz, Sisdoz en uygun adres.
Sisdoz Santrifüj Pompaların her modelinde aynı kalite ve güvenirliliği yakalayabilirsiniz. Sisdoz, işlerin aksamasına, sürpriz arızalara ve sürekli bakım gerektiren durumlara izin vermez. Tam ve sürekli verimlilik ile operasyonların devamlılığını sağlar.
Manyetik Kaplinli Santrifüj Pompa Alırken Dikkat Edilecek Hususlar
Herhangi bir ürünü alırken ilk dikkat edeceğiniz nokta tabii ki marka, model ve kalitesi olacaktır. Bununla birlikte, Santrifüj Pompalar özelinde fikir edinmenizi sağlayacak belli başlı teknik özellikler vardır.
Bu özelliklerin değerleri, kullanım amacı ve endüstriyel ihtiyaçlara göre değişebilir.
Önem sırasına göre seçim yaparken dikkat edilmesi gereken teknik özellikleri şu şekilde sıralayabiliriz;
Performans anlamında öne çıkan özellikler;
Maksimum Akışkan Basıncı
Maksimum debi
Maksimum pompa hızı
Maksimum katı madde boyutu
Maksimum çalışma sıcaklığı
Motor Gücü
Bağlantı Türü
Maksimum Özgül Ağırlık
Maksimum önerilen vizkozite
Verim
Akışkan temasına maruz kalacak önemli parçalar;
Gövde ve fan
O-ring ve elastomerler
Rulman
Şaft
Yukarıdaki özelliklerin birçoğu kullanım sırasında ayarlanabilir alt ve üst limitlere sahiptir. Bu noktada, ihtiyaçlarınıza uygun aralıklarda performansı sağlayacak Santrifüj Pompalar arasından seçim yapmak önemli.
Farklı performans ihtiyaçları ve kullanım amaçlarına göre detay farklar barındıran Sisdoz pompa modelleri genel anlamda aşağıdaki gibidir;
Finish Thompson Db
Finish Thompson Sp (Kendinden Emişli)
Finish Thompson Uc
Finish Thompson Mskc
*Seri isimlerinin her biri için farklı özelliklerde üretilmiş tekil modeller bulunmaktadır. Örneğin; Sadece Finish Thompson Db Serisi için 13 farklı modelden bahsetmek mümkün. Ayrıca yine modeller arasında farklı gövde tasarımı ve materyalleri gibi detay özelliklerin farklılaşabileceğini hatırlatalım.
Çok amaçlı veya tek bir alana odaklanmış modeller arasından seçim yapabilirsiniz.