Pompalar, sıvıların bir yerden başka bir yere aktarılması, sirkülasyonu veya filtrasyonu için kullanılan makinalardır. Sıvıların kullanıldığı hemen her türlü uygulamada karşımıza çıkan pompalar, kullanılan sıvının türüne göre farklı sınıflara ayrılmaktadır. Pompalanması gereken sıvı eğer tehlikeli bir kimyasal ise veya pompanın tamamen sıvı içerisinde çalışması gereken bir proses söz konusuysa manyetik pompa kullanımı gerekli hale gelmektedir. Şimdi manyetik pompa çeşitlerinin diğer pompalardan farklarına, çalışma prensibine ve kullanım alanlarına daha yakından bakalım.
Manyetik Pompa Nedir?
Manyetik pompalar, isminden de anlaşılacağı gibi çalışma prensibi temel manyetizma esaslarına dayanan bir pompa türüdür. Elektromanyetik indükleme yasasına göre elektrik akımı bir manyetik alan ve bir kuvvet oluşturur. Normal bir pompa içerisinde de oluşan bu kuvvet, bir tahrik mekanizması ile beraber sıvı çarkının dönmesini sağlamaktadır. Fakat sıvılar doğrudan bu çarkın içerisinden geçtiği için pompa içerisinde birtakım sızdırmazlık elemanlarının kullanılması gerekmektedir. Ancak bu tasarım kriteri, manyetik pompa için geçerli değildir. Zira, bu pompalar, sıvı çarkının dönüşü için gerekli olan kuvveti doğrudan manyetik alan ile sağladığı için aradaki tahrik elemanlarının kullanımı ortadan kaldırmaktadır. Elektriğin üzerinden aktığı elemanlar tamamen kapalı bir bölgede muhafaza edilmekte ve manyetik kuvvet, sıvı çarkının döndüğü mil üzerinde bulunan mıknatıs aracılığı ile aktarılmaktadır.
Manyetik Pompa Özellikleri ve Avantajları
Bu pompaları kullanmanın en büyük avantajı herhangi bir sızdırmazlık ekipmanına ihtiyaç duyulmamasıdır. Bu nedenle, diğer pompalarda olduğu gibi sızdırmazlık ekipmanlarının (O – ring, salmastra, conta vs) zamanla aşınması ve tehlike oluşturması gibi bir durum söz konusu değildir. Bunun yanında, bu tür ekipmanlarının kullanıldığı pompalar, sürekli bakım işleminden geçmesi gerekmektedir. Zira, yanıcı, parlayıcı, toksik, radyoaktif, insan sağlığına veya çevreye zararlı kimyasalların kullanıldığı proseslerde, çok ufak sızıntılar bile büyük tehlikeler oluşturabilmektedir. Fakat manyetik pompa kullanıldığında bu tür riskler minimuma, hatta sıfıra indirilebilmektedir.
Manyetik pompaların kullanıldığı uygulamalarda bakım maliyetleri düşük ve bakım periyotları uzundur. Bir manyetik pompa , normal şartlarda herhangi bir müdahele (tamir, bakım, onarım vs) gerektirmeden uzun yıllar çalışabilmektedir. Bu da genel anlamda işletme maliyetlerinin daha düşük seviyelere çekilmesini mümkün kılmaktadır. Bunun yanında, bu tür pompaların montaj işlemleri de diğer birçok pompaya göre daha kolay ve hızlı bir şekilde yapılabilmektedir.
Manyetik Pompa Kullanım Alanları
Bu pompaların kullanıldığı alanlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz:
Her türlü kimyasal (boya, yağ vs), asit (hidroklorik, sülfürik vs), baz (özellikle sodyum hidroksit) veya korozif etkisi olan sıvılar.
Tehlikeli madde taşıyan tankerlerin dolum ve boşaltım işlemleri.
Ultra saflık derecesine sahip sıvıların kullanıldığı yerlerde sıvıların saflığını korumak için de bu pompalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Standart conta malzemelerini aşındırabilecek veya conta yüzeyinde kristalize olabilecek sıvıların kullanıldığı uygulamalar.
Nükleer tesislerde reaktör beslemesinin yapıldığı prosesler.