Mono pompa, içindeki elastomer olan stator ve motora bağlı olan egzantrik rotorun dönme hareketi ile arasındaki boşluklardan akışkanı taşıyan pozitif deplasmanlı bir pompa çeşididir. Mekanizması rotorun dönmesiyle meydana gelen sıkıştırma ve genleşme hareketlerine bağlı olarak çalışır. Bu işleyiş aynı zamanda döngüsel bir akış yaratır. Sıvı, statorun ya da temas sonucunda dönen rotorun helisel kanallarında hareket eder.
Rotor döndükçe sıkışma ve genleşme hareketi sürekli tekrarlandığı için sıvı da sürekli olarak pompalanır. Bu çalışma prensibi sayesinde mono pompalar durmadan sıvı transferini en iyi şekilde gerçekleştirir. Aynı zamanda rotorun sürekli dönmesi rotor yüzeyindeki sıkıştırma hareketinin stator yüzeyine itilmesini sağlar. Bu itme hareketi sıkıştırılan sıvıyı girişten çıkışa doğru yönlendirir. zorlar. Kısacası bu çalışma prensibi, sıvının mono pompadan geçişini ve akışın devamlılığını kolaylaştırır.
Mono Pompanın İşlevsel Özellikleri Nelerdir?
Mono pompa birçok işlevsel özellikleriyle çeşitli kullanım alanlarına yardımcı olan bir pompadır. İşlevsel özelliklerinden önce işleyiş özelliklerinden bahsetmek daha faydalı olacaktır. Öncelikle mono pompalar darbesiz ve sürekli sabit akışla türbülans oluşturmayan bir mekanizmaya sahiptir. Bu nedenle ürünün vizkozitesini değiştirmez. Aynı zamanda ürünün zincir yapısını bozmaz ve lifleri de parçalamaz. Dişli, vakumlu, diyafram, pistonlu ve lob gibi pompa türlerine göre daha farklı ve üstün işlevsel özelliklere sahiptir. Mono pompaların genel olarak işlevsel özellikleri şu şekilde açıklanabilir:
Katı ve yarı sıvı olan akışkanların sulanma ve köpürmesini önler. Buna bağlı olarak ürün kalitesini korur.
Ürünün kimyasal ve fiziksel özelliklerini değiştirmeden korur.
Sübapsız çalıştığı için aşınma ve korozyona dayanıklı bir yapısı vardır.
8,5 m’den vakum yaparak sürekli akışı destekler.
Her türlü vistozitede çalıştığı için farklı üretim alanlarında tercih edilir.
İşletme basıncı ve basma debisi ayarlanabildiği için kullanımı kolaydır.
Mono Pompanın Diğer Pompa Türlerinden Farkı Nedir?
Mono pompa nasıl çalışılır konusunda diğer pompalardan farkına değinmekte fayda var. Her pompa belirli işleyişe sahip olsa da mono pompanın bazı farklı işleyiş özellikleri vardır. Bu özellikleriyle diğer pompa türlerinden belirgin bir şekilde ayrılır.
Öncelikle mono pompanın dönme sayısıyla orantılı olarak basınç ve viskoziteden bağımsız 260 m3/h a kadar basma kapasitesi olan modelleri mevcuttur. Bu işleyiş özelliği, viskoziteye bağlı olmaksızın üstün performans sağlar. Diğer teknik özelliği ise 40 bara kadar basınç sağlamasıdır. Bu basınç kapasitesi mono pompanın güçlü ve spesifik üretim alanlarında kullanıma uygun olduğunun göstergesidir.
Aynı zamanda geniş dönüş aralıkları ve yüksek sabit sıcaklıklarda bile güvenilir bir performans sergiler. Diğer bir özelliği ise kendinden emişli olmasıdır. Kendinden emişli olması işlem sırasında oluşabilecek hava veya gazı dışarı atar ve kesintisiz bir çalışma sağlar. Daha az bakım gerektiren valfsiz çalışma özelliği de arızaların oluşmasını önler. -30ºC den +160ºC sıcaklığa kadar pompalama derecesi birçok uygulama alanında esneklik sağlayan bir özelliğidir. Bu yönüyle çoğu pompa türlerinden ayrılır ve öne çıkar.
Mono Pompaların Avantajları
Mono pompaları üretim tesislerinde kullanmak birçok avantajı da beraberinde getirir. Durum böyle olunca çeşitli endüstriyel alanların ilk tercihlerinden biri de bu pompa türleridir. Mono pompaların önemli avantajları ise şunlardır:
Rotor-stator tasarımıyla yüksek verimlilikte çalışır.
Düşük viskoziteli sıvılardan yüksek viskoziteli sıvılara kadar esnek ağırlık taşıma kapasitesi vardır.
Kendiliğinden emiş özelliği sayesinde ek bir pompaya gereksinim duymadan sıvıları emer.
Basit tasarımı ve birkaç parça içerdiği için düşük bakım gereksinimleri vardır. Bu nedenle kolay kolay arızalanmaz ve performansı düşmez.
Yüksek basınç kapasitesi sayesinde sıvıyı uzun ve yüksek mesafelere kadar taşıyabilir. Bu özelliği uzak mesafeye taşınacak olan sıvı transferlerini sağlar.
Kuru çalışma sensörü, yüksek basınç sensörü gibi aksesuarları ile işletmeye özel çözümler üretilebilir.
Paslanmaz çelik yada döküm çelik gövde alternatifleri, Viton, EPDM, NBR ve gıda serisi muhtelif statorlar ile bir çok uygulama için çözüm üretmek mümkündür.
Elektrik motorunu frekans invertörü ile kumanda ederek otomasyondan pompa hızı ve debisini kontrol etmek, azaltıp arttırmak mümkündür.