Mono pompa; endüstriyel olarak sıvı ve akışkan maddelerin aktarımını, dolaşımını, dozajlamasını veya filtrelenmesini yapmak için geniş bir alanda kullanılır. Mono pompalar, endüstride son derece sık kullanılan ekipmanlar arasında kendine yer bulur.
Düzgün, doğrusal ve ölçülebilen bir akış elde eden mono pompalar, son derece sessiz çalışmaktadır. Bu özelliği tercih edilmesinde önemli bir role sahiptir. Aynı zamanda titreşimsiz çalışma özelliğine de sahip olan mono pompalar darbesiz bir şekilde çalışabilir. Yani mono pompalar transfer, sirkülasyon ve diğer özellikleri için kullanıldığı durumlarda akışkanların viskozitesi hiçbir koşulda değişmez.
Mono Pompaların Özellikleri
Mono pompalar genel olarak düşük ya da yüksek viskozeteli akışkanların aktarımları için uygun olan ürünlerdir. Stabilizasyon prensibiyle çalışmalarından dolayı hassas akışkan maddelerin aktarımlarında kullanım için uygundur. Esasen aşınmaya, yapışmaya, ezilme veya köpüklenmeye meyilli akışkanların transferleri için kullanılır. Akışkanların ürün yapısında herhangi bir değişikliğe sebep olmadığı gibi maddelerin lif gibi yapılarını da parçalamaz. Bu anlamda ürünlerin de sistemlerin de kalitesini korumaya yardımcı olur. Zor koşullarda dahi bu özellikleri sebebiyle akışkanların aktarımını yapabilirler. Öte yandan katı parçacıklı sıvı maddelerin akışını da sorunsuz biçimde sağlamaktadır.
Mono pompalar kendinden emişli olma özelliğinin yanında debi, basınç veya hız gibi gerekli değerleri uygun hale getirir. 150 dereceden -20 dereceye kadar sıcaklıktaki akışkan maddeler için uygundur. Sessiz ve titreşim yaratmadan çalışmaları ise mono pompaların en büyük özelliklerinden biridir. Farklı kapasitede seçenekleri olduğu gibi yüksek basınçla da çalışabilirler. Kuru çalışma ve aşırı basınç dengesi gibi kriterlere oldukça uygundur.
Mono Pompalar Hangi Alanlarda Kullanılır?
Mono pompalar saf olarak, karışım halinde ya da parçacıklı sıvıların aktarımı için kullanılan endüstriyel ürünlerdir. Transferini veya sirkülasyonunu sağladığı maddelerin sulanmasını, köpüklenmesini veya çökmesini engeller. Bu pompalar, bal, boya, yapıştırıcı, silikon gibi ürünlerin akışını da gerçekleştirmektedir.
Mono pompalar; beton, boya, çamur pompası şeklinde de anılır. Öte yandan reçel, çikolata veya atık su pompası olarak da bilinmektedir. Bu farklı isimlerle anılması, aslında kullanım alanlarına dair de işaretler sunar. Söz konusu ürünler, hijyen koşullarının tam olarak sağlanması gereken hassas sektörlerde öncelikli şekilde tercih edilir. Bu açıdan mono pompalar, gıda ve içecek sektöründe kolayca karşılık bulur. Aynı zamanda kozmetik sektörü de mono pompanın sık kullanıldığı bir alandır. Günümüzde farklı sektör ve iş alanları için özel olarak mono pompalar üretilebilmektedir.