Ozon jeneratörleri, oksijen moleküllerini parçalayarak ozon üretimi sağlayan cihazlardır. Yapay olarak ozon gazı üreten ozon jeneratörleri, ağırlıklı olarak içme suyu ya da havuz suyunun dezenfekte edilmesi amacıyla kullanılır. Ozon jeneratörleri, üretilen ozon ile klordan daha verimli bir hijyen sağlar.
Ozonun su içindeki çözünürlük oranı klora göre daha yüksek olduğundan; bu özellik, ozonun klordan daha güçlü dezenfektan etkisi göstermesini sağlar. Dezenfeksiyon işlemlerinde iyi bir mikrop öldürücü olması sebebiyle ve tat, koku ve renk giderici etkisiyle de ozon jeneratörleri tercih edilir. Bunun dışında ozon jeneratörlerinin birçok kullanım alanı bulunuyor. Bunlar;
● Yüzme havuzları temizliği, (Açık yüzme havuzu, olimpik yüzme havuzu, termal havuz, su oyunları havuzları, terapi havuzları)
● İçme suyu dezenfeksiyonu,
● Gıda tesisleri,
● Atık su dezenfeksiyonu,
● Kapalı ortam havasının temizlenmesi,
● Çeşitli tıbbi uygulamalar,
● Laboratuvar ekipmanları gibi alanlardır.
Ozon Jeneratörü Çalışma Prensibi
Ozon, oksijen moleküllerinin ve oksijen atomlarının kimyasal reaksiyonuyla oluşur. Ozon jeneratörü de içindeki enerji kaynağı sayesinde oksijen atomlarına ayrılmış moleküllerin ayrışan oksijen atomları ile çarpışması sonucu ozon molekülü elde eder. Ozon jeneratörleri çalışma disiplininde doğadan ilham alır. Jeneratör içerisine beslenen oksijen taşıyan gaz, jeneratör içerisindeki dielektrik deşarj boşluğuna uygulanan yüksek voltajlı bir alternatif akım ile iki atomdan oluşan oksijen moleküllerini bölerek ve sonrasında bu atomları bir araya getirerek ozon molekülleri oluşturur. Ozon jeneratöründe üretilen ozon gazı ozon temas tankının tabanına yerleştirilen difüzörler aracılığı ile suya teması sağlanır. Suda çözünen ozon gazının fazlası ise temas tankı üzerinden alınarak ozon imha ünitesi ile imha edilerek atmosfere verilmektedir.
Ozon jeneratöründe ozon üretimi için gerekli donanımlar:
1. Hava Hazırlama Sistemi (Kompresör, soğutma grubu, hava tankı, kurutucu, filtreler)
2. Ozon Jeneratörü
3. Ozon Jeneratörü Soğutma Suyu Grubu
4. Ozon Dağıtım Sistemi - Temas Tankı Difüzörleri
5. Ozon İmha Ünitesi
6. Güç Dağıtım Paneli
7. Kontrol Dağıtım Paneli
Diğer Dezenfektanlara Karşı Neden Ozon Sistemi Uygulanıyor ?
● Ozonun su ile teması (3 ile 10 dakika aralığında) oldukça kısadır.
● Havuz temizliğinde üst düzey hijyen sağlandığından kimyasal içerikli temizlik malzemelerine ihtiyaç duyulmaz.
● Soluduğumuz havadan ya da saf oksijenden elde edilebilir.
● Klor kalıntısı ve klor kokusunun önüne geçilir.
● Ozonun oksidasyon gücü hem yüksek hem güçlüdür.
● Ozon sistemi işletmesi pratik, basit ve güvenlidir.
● Ozonun dezenfektan olarak kullanıldığı bir havuzda göz ve cilt tahrişi oluşmaz.
● Ozon jeneratörünün bakım maliyeti düşüktür.
● Filtre sistemlerinin tıkanması sorunları ortadan kalkar.
Sisdoz DeNora Ozon Jeneratörü
Sisdoz, ozon dezenfeksiyon sistemlerinde güçlü DeNora markası ile sektörde büyük bir başarıya imza atmıştır. Yalnız yerel değil global çapta da büyümeyi hedefleyen Sisdoz, dış ülkelere ozon jeneratörlü sistemler kurarak hem ülkeye katma değer sağlıyor hem de sektöründe öncü bir firma yolunda hızla ilerliyor.
Sisdoz, ihtiyaca özel üretim ve tasarım yaparak en uygun ozon jeneratör sistemlerini dizayn ediyor. İhtiyaç olan donanımı sağlayan Sisdoz, sahada komple kurulum gerçekleştiriyor. Profesyonel ve mühendis kökenli uzman kadrosu ile, uygulama esnasında ve satış sonrasında desteğine devam ediyor. Yedek parça, servis, bakım ve yerinde uygulama hizmetleri veren Sisdoz, ozon jeneratörlerinin periyodik izlemi için yıllık bakım anlaşmaları da yapıyor.
Ozon Jeneratörü Modelleri
Ürettiği ozon miktarı, çalışma prensibi, dezenfeksiyon kapasitesi ve uygulama alanlarına göre farklı ozon jeneratörleri üretilmiştir. Her cihazın farklı bir kullanım ömrü olsa da en basit jeneratör dahi 5 bin saat kullanılabiliyor. 40 g/saat üretim kapasitesinden 113 kg/saat üretim kapasitesine kadar farklı modelleri bulunan ozon jeneratörünün ihtiyaca göre en ideal olanı belirlenerek sistem dizaynı yapılmaktadır.