Ozon jeneratörükullanımı günümüzde oldukça yaygındır. Doğada hava içinde bir molekül olan ozon, güçlü bir yapıya sahiptir. Ozon jeneratörleri endüstriyel alanlarda kullanılan bir makinedir.
Ozon jeneratörü, havadan yada oksijenden ozon üretir. Bu makina, su dolum, arıtma ya da enerji tesisleri tarafından kullanılır. Su içinde ya da iç mekanlardaki zararlı mikroorganizmaları öldürdüğü için hijyenik bir alan oluşturur. Suda kullanıldığında bu özel makina sudaki klor gibi organik molekül ve kanserojen maddelerin oluşumunu engeller.
Ozon Jeneratörü Nasıl Çalıştırılır?
Ozon jeneratörünü çalıştırmak ve kullanmak için gereken iki temel unsur vardır. Bunlar hava ve elektriktir. Dolayısıyla fazladan bir malzeme gereksinimi söz konusu değildir. Kullanım alanları va amaçlarına göre farklı türlerde makineler kullanılabilir. Ozon jeneratörünün çalışma prensipleri hakkında bilgiler aşağıda verilmiştir:
Ultraviyole radyasyon: Güneş, ultraviyole radyasyonu sayesinde oksijeni atomlara ayırır. Düşük verimle çalıştığı için bu mekanizma daha fazla tercih edilir.
Sessiz korona deşarjı: Jeneratörlerde en çok kullanılan çalışma prensibidir. Bu sistemde elektrik deşarjları iki atomdan oluşan oksijen moleküllerini böler ve atomları birleştirir. Sonucunda ise ozon molekülleri meydana gelir.
Ozon Jeneratörleri Hangi Alanlarda Kullanılır?
Sisdoz, yüksek kapasiteli ozon jeneratörlerini birçok alan için sunar. Özellikle arıtma tesisleri, yüzme havuzları ve içme suyu şişeleme tesisleri gibi büyük ölçekli tesislerde etkili dezenfeksiyon sağlamaktadır. Bununla birlikte tekstil, kimya ve benzeri sektörlerde atıksu renk giderimi gibi önemli uygulamalarda da kullanılmaktadır.
Dezenfeksiyon amaçlı kullanılan ozon jeneratörleri hijyen standartlarını yükseltir. Diğer yandan atıksu renk giderimi için kimya ve tekstil sektörlerinde kullanılır. Bu kullanımın amacı atıksulardaki renk ve koku problemlerini gidermektir. Yüzme havuzlarında ise su kalitesini artırmak ve zararlı mikroorganizmaları gidermek için kullanılan bir makinedir.
Yüksek Kapasiteli Ozon Jeneratörü Nasıl Kullanılır?
Yüksek kapasiteli ozon jeneratörlerini kullanmak için kurulumunun yapılması gerekir. Makina kurulumu jeneratörün alındığı firma teknisyenleri tarafından gerçekleştirilir. Çalışma prensibi, kurulumu yapılan jeneratörün modeline göre detaylı bir şekilde anlatılır. Kullanım alanına göre ozon yoğunluğu ayarlaması yapılarak uzman kişiler tarafından kullanılır. Sisdoz, yüksek kapasiteli ozon jeneratörleri temin eden ve kuran bir firma olarak her müşterisine bu konuda yardımcı olur.
Ozon Jeneratörü Ne İşe Yarar?
Ozon jeneratörü, birçok işe yaradığı için bazı uygulama alanlarına sahiptir. Havuz, su arıtma tesisleri, tekstil, kimya gibi sektörler başlıca kullanım alanları arasındadır. Genel olarak bu jeneratörlerin işlevsel özellikleri şunlardır:
Havada ve suda koliform ve tüberküloz gibi zararlı bakterilerin giderilmesini sağlar.
Tekstil sektöründe renk ve koku giderimi için kullanılır.
Proses sularının dezenfeksiyonu ve arıtılmasını sağlar.
Atıksulardan zararlı organik ve inorganik maddeleri uzaklaştırarak suyun arıtılmasını sağlar.
Gözle görülemeyen koku, küf ve mantar gibi molekülleri anında yok eder.
Suyun mikrobiyal ve kimyasal kirliliklerinden arındırılmasını sağladığı için içme suyu üretim tesislerinde kullanılır.
Çevre dostu olduğu için kimyasal içermez ve kullanıldığı alanlarda kalıntı bırakmaz.
Hastalıkların yayılmasını engeller.
Meyve ve sebzelerin üzerindeki pestisitleri yani, tarımsal ilaçların giderilmesini sağlar. Dolayısıyla gıda sektöründe de kullanılması uygundur.
Sonuç olarak ozon jeneratörü, büyük alanlarda kullanılabilen yüksek kapasiteli bir ekipmandır. Kullanım alanının türü, hacmi ve amacına göre dozaj ayarlaması yapılarak sürekli kullanılır.
Ozon gazı, çok etkili bir gaz molekülü olduğu için tüm aksesuarları ve güvenlik ekipmanları ile birlikte profesyonel bir ekip tarafından kurulumu yaparak kullanılmalıdır. Tesislerinizde olabilecek ihtiyaçlar için Sisdoz mühendis ekibi ile görüşebilir, projelendirme ve kurulum için optimum teklifinizi alabilirsiniz.