Peristaltik pompa, endüstrinin pek çok kolunda öncelikli olarak görülen pompa türleri arasındadır. Temel olarak hortum içerisine çekilen akışkanı ya da gazı hareket ettirmek amacıyla kullanılır. Söz konusu hortumların uçlarında sıvı girişleri ve sıvı çıkışları yer alır. Peristaltik pompalar, hortuma pompa gövdesinde bulunan ve elektrik motoru-redüktör grubundan hareket alan tekerlek yada pabuç denilen baskı mekanizması ile uygulanan sağma şeklindeki bir hareket düzeneğinde çalışmaktadır.
Peristaltik Pompanın Faydaları
Peristaltik esasen bu işlemde doku hareketini ifade eder. Benzer durumu insanların ya da hayvanların sindirim sistemlerinde görmek de olasıdır. Bu önemli ve işlevsel pompalar, hotum pompa adıyla da bilinmektedir. Hatta kimi kaynaklarda transfer pompası ve dozaj pompası gibi ifadeler de tercih edilmiştir. Sıvıların pompalanması dışında kimyasal aktarımlarda, maden uygulamalarında, atık suların arıtma işlemlerinde oldukça işe yarar.
Tasarım bakımından kendilerine has bir yapıya sahiptirler. Hortum tüm bu transfer esnasında sıvı ile temasa sahip tek bölüm olduğu için hijyen açısından güven verir. Kullanım basitliği açısından fark yaratan bu etkili pompalar, pek çok sektörde olası zaman kayıplarının önüne geçer ve üretim verimliliği sağlar. Bu pompaları kendi içlerinde özel alt başlıklara ve türlere ayırmak da mümkündür.
Kimi türlerinde 360 derecelik dönüş kabiliyeti ya da hortuma baskı yapan rotorların niteliği dikkat çekicidir. Akışkanların özel tekniklerle sıkıştırılmasına endeksli bir mekanizmaya sahip olan peristaltik pompalar, bakım maliyetleri açısından da cazip ürünlerdir. Aşındırıcı sıvıların aktarımlarında mükemmel sonuçlar yaratır. Söz konusu pompa türünde contalara ya da valflere yer yoktur. Pompayı steril bir şekilde tutmak görece kolaydır.
Peristaltik Pompa Kullanım Alanları
Peristaltik pompa türlerinin önemli bir bölümü gıda, kimyasal transfer, ilaç, madencilik, klorlama, dozajlama, kâğıt ve ambalaj gibi sektörlerde kendine yer bulmaktadır. Dahil olduğu sektörler arttıkça peristaltik pompaların üretimi ve popülerliği de artış göstermektedir. Peristaltik pompaların pek çok türü oldukça hafiftir ve kolayca taşınır. Bu da peristaltik pompaların bu kadar farklı sektörlerde kullanılmasında önemli bir etkendir. Bu özelliği, son dönemde özellikle tıbbi uygulamalarda da kullanılmasını sağlamıştır.
Peristaltik pompalar bu arada transfer esnasında akışkanın niteliğini korur. Sıvıya ya da gaza belli bir hareket kazandırırken akışkanların fiziksel ya da kimyasal özellikleri değişmez. Pozitif deplasmanlı çalışma prensibine bağlı bir pompa olan peristaltik pompalar, kuru çalışmaya olanak tanır ve kendinden emiş özelliği ile bilinir. Entegre edilebilecek vakum sistemleri sayesinde en yoğun akışkanları bile kolayca transfer etme becerisine sahip olan peristaltik pompalar hakkında daha detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.