Peristaltik pompa, sektörde hortum pompa olarak da bilinir, kimi zaman dozaj pompası ya da dozajlama pompası gibi isimlerle de anılabilir. Esasen peristaltik pompalar, pozitif deplasmanlı pompaların bir türüdür. Bu pompalar pek çok sıvıyı pompalama özelliğine sahiptir. Öte yandan kimyasal transferlerden atık su arıtımına dek pek çok noktada güvenli bir şekilde kullanılabilmektedir.
Özgün bir tasarıma sahip olan ve işlevsel biçimde tercih edilen peristaltik pompaların çalışma düzeninde tahrik sistemi ve silindirler ön plana çıkar. Silindirlerin dönmesi neticesinde esnek olan hortumun sıkıştırıldığı sistemde bir vakum meydana getirilir. Esnek yapıdaki hortum, bu süreçte akışkan ile temas eden tek bölümdür. Dolayısıyla söz konusu durum, kullanım bakımından ciddi bir kolaylık sağlar. Sabit hızlı pompalar ya da krdeğişken debi ihtiyaçları için frekans invertör kontrollü yada varyatör kontrollü modellerinden söz etmek de mümkündür.
Peristaltik Pompanın Çalışma Prensibi ve Özellikleri
Peristaltik pompalar yapı itibarıyla kendi içinde farklı çeşitlere ayrılmıştır. Her pompanın tasarımsal ve işlevsel özellikleri birbirinden farklı olabilir. Nitelikli pompa türlerinde aşınmanın etkisi görece azaltılır. Bu durum, büyük ölçüde yağ içinde elde edilen dönme hareketi sayesinde gerçekleşir. Peristaltik pompa türleri farklı kapasite ve basınçta performans gösterebilir. Aynı şekilde fiyat durumu da bu özelliklere paralel şekilde değişir.
Çalışma prensibinde akışkanın sıkıştırılması, odak noktasında yer alır. Bu sıkıştırma neticesinde akışkanın kolayca hareket edebilmesi sağlanır. Aşındırıcı sıvıların transfer süreçlerinde görece daha fazla kullanılır. Sistemde bir rotordan aktif bir şekilde destek alınır. Bu özel pompalarda conta veya valf gibi materyaller kullanılmaz. Bu durum bakım masraflarını oldukça düşürür. Diğer yandan peristaltik pompaların sterilize edilme noktasında da önemli avantajları bulunur. Hortum ve rotor, sistemi oluşturan ana omurgadır.
Peristaltik Pompaların Kullanım Alanı Genişliyor
Rotor, konum olarak pompanın orta kısmındadır. Genel olarak sistem içinde dairesel hareketler söz konusudur. Silindir sistem içerisindeki devinimden sonra sızdırma yapmaz. Peristaltik pompaların kullanım alanları incelendiğinde günümüzde çok farklı sektörlere dağıldığını söyleyebiliriz. Gıda işleme, madencilik, kağıt sanayi, ilaç sanayi, kimyasal ölçüm, klorlama, dozajlama, peristaltik pompanın kullanıldığı sektörlerin başında gelir.
Sistem yakından tanındıkça ve denendikçe endüstrinin çok daha geniş kısımlarında kendine yer bulmaya başlamıştır. Bu denli geniş bir alanda kullanılmasında sağladığı avantajların rolü ve uygun maliyetlerinin rolü büyüktür. Oldukça yüksek basınç değerlerinde bile çalışması ve kendinden emiş sistemine sahip olması, bu avantajların başında yer alır.