Santrifüj pompalar, endüstrinin hemen hemen her alanında tercih edilen cihazlardır. Sıvıların transferini gerçekleştiren mekanik bir yapıya sahiptir. Bu sebeple petrol tesisleri, endüstriyel ısıtma - soğutma sistemleri ve atık su tahliyesi gibi uygulamalarda oldukça sık karşımıza çıkmaktadır. Kullanılan sıvının basıncını artırmak amacıyla bir yerden başka bir yere iletilmesi ya da kapalı bir sistem içerisinde sirküle edilmesini sağlamaktadır.
Tarihi oldukça eski yıllara dayanan pompalar, günümüzde binlerce farklı modele sahiptir. Kullanılacak olan sıvının debisi, türü, pompa malzemeleri ve uyumu, viskositesi gibi etkenler pompa seçiminde önem arz eden kriterlerdendir.
Santrifüj pompaları, endüstriyel alanda en çok tercih edilen pompalardır. Temel olarak basınç yardımıyla çalışan elektrikli aletlerdir. Bir sıvının transfer edilmesi ya da sıvının basıncının yükseltilmesi için kullanılır.
Genel olarak Santrifüj pompalar, çark adı verilen bir yada dizi halde çoklu döner kanattan ibarettir. Döner kanatlar gövde denilen bir mahfaza içinde yer alır ve Santrifüj kuvveti ile sıvıyı hareket ettirmek için kullanılır. Basınç temelli çalışan Santrifüj pompaları içerisinde yer alan döner çarklar emme kuvveti oluşturur.
Santrifüj Pompalar Nasıl Çalışır?
Çalışma prensibinin temelinde, basınç alanı oluşturarak sıvıları bu alana çekmek olan pompalar farklı bir düzen ile çalışmaktadır. Öncelikle pompa içinde vakumlu bir alan oluşturulur. Daha sonrasında bu vakumlu alan içerisine su çekilir. Çekilmiş olan su pompada bulunan çarkı çevirir. Çarkın dönmesi ile birlikte pompada bulunan su dışarı atılır.
Temel mantığı bu şekilde olan Santrifüj pompaları içerisinde farklı parçalar da bulunmaktadır. Çark adı verilen parça kinetik enerjiyi hidrolik enerjiye çevirmektedir. Bunun haricinde salyangoz adında bir parça da bulunmaktadır. Salyangoz içerideki suyun tahliye borusuna iletilmesini sağlar.
Santrifüj Pompa Kullanım Alanları
Suyun bulunduğu yerde başka bir yere tahliye edilmesine olanak sağlaması sebebi ile kullanım alanı oldukça geniştir. Günümüzde zirai sulama için tercih edilmektedir. Aynı zamanda sel felaketlerinin yaşanması ardından mekanlarda bulunan suyun bina dışına atılması için kullanılır. Petrokimya ve petrol sanayisi gibi alanlardan da Santrifüj pompalarını görmek mümkündür.
Aynı zamanda kanalizasyonlarda yaşanan sorunların giderilmesi konusunda da önemli derecede kolaylık sağlamaktadır. Farklı ebatlar ve değişik alanlarda kullanımı giderek artmaktadır. Birçok ticari amaç için kullanılan bir üründür.
Kullanım alanlarını kısaca örnekler halinde sıralayacak olursak:
Su temini
Endüstriyel yıkama makineleri
Hidrofor sistemleri
Tarımsal sulama sistemleri
Su şartlandırma
Isıtma – soğutma ve havalandırma sistemleri
Santrifüj Pompa Çeşitleri
Santrifüj pompalar kendi içerisinde farklı adlar ile nitelendirilir. Geleneksel pompa ve manyetik kalpinli pompa olarak incelenebilir. Geleneksel pompalarda sıvı çarkı, motor miline sızdırma yapmaması amacıyla bir ekipman ile bağlanmaktadır. Bu ekipmanlar salmastra, conta ve O-Ring olabilir. Ekipmanların kullanılmasının temel sebebi, sıvının motorla temasını engellemektir. Yaygın bir yöntem olarak tercih edilir. Fakat sızdırmazlığın bu şekilde sağlanması belirli bir düzeyde risk içermektedir.
Kullanılan sıvının yanıcı/parlayıcı bir sıvı olması risk seviyesini daha da artırır. Bu nedenle başta yanıcı akışkanlar olmak üzere, aşındırıcı özelliğe sahip sıvılar, asitler ve yüksek saflıkta su gibi likitlerin pompalanabilmesi için manyetik kalpinli pompalar tercih edilir.
Manyetik kalpinli Santrifüj pompalarının kullanım alanı oldukça geniştir. Bunun sebebi birden fazla avantajının olmasıdır. Bunları:
Sürtünme yüzeylerinin ortadan kaldırılarak salmasta ve contalarda olduğu gibi zaman içerisinde oluşabilecek sorunların önüne geçilmesi.
Bakım masraflarının uygun olması
Pompa ömrünün artması
Yüksek basınçlarda bile maksimum dayanıklılık göstermesi
Şeklinde sıralayabiliriz. Kullanım alanlarına örnek verecek olursak:
Madencilik
Kağıt fabrikaları
Metal kaplama işlemleri
Atık su artıma
Elektronik üretimi
Matbaa ve baskı
İlaç ve gıda üretim tesisleri
Yüksek saflıkta suyun kullanılması gereken tesisler