Santrifüj pompalar; endüstri alanında hemen hemen her sektörde tercih edilen cihazlardır. Sıvı transferini gerçekleştiren mekanik bir yapıya sahiptir. Bu nedenle de endüstriyel ısıtma – soğutma sistemleri, atık su tahliyesi ve aynı zamanda da petrol ve kimya tesislerinde oldukça sık kullanılır. Mevcuttaki sıvının basıncını artırmak amacı ile bir yerden başka bir yere iletilmesi veya kapalı bir sistemde sirküle edilmesine olanak sağlamaktadır.
Santrifüj pompalar temel olarak basınç ile çalışır. İçerisinde bulunan döner parçalar ile belli bir alan içerisinde emme gücü oluşturmak amacıyla tasarlanan bu ürünlerin kullanım alanı aynı zamanda zirai sulama alanları da olabilir.
Santrifüj Pompa Nasıl Çalışır?
Temel çalışma prensibi, basınç alanı oluşturduktan sonrasında sıvıyı bu alana çekmek olan pompalar farklı bir düzen içerisinde çalışmaktadır. İlk adımda pompa içerisinde vakumlu bir alan oluşturulur. İçeriye aktarılan su pompada yer alan çarkı çevirir. Çevrilen çark ise pompa içinde bulunan suyu dışarı iletir. Pompalarda sıvı kullanımı önemli ve gereklidir.
Temel mantığı bu şekilde işleyen Santrifüj pompalarının farklı parçaları bulunmaktadır. Çark adı verilen enerji kinetik enerji değerini hidrolik enerjiye çevirir. Haricinde bulunan salyangoz adı verilen bir parça daha bulunmaktadır. Bu parça suyun tahliye borusuna iletilmesini sağlamaktadır. Bunların dışında difüzör, salmastra kutusu gibi farklı parçalar da bulunmaktadır.
Santrifüj Pompa Çeşitleri Nelerdir?
Santrifüj pompaların temel çalışma prensibi, bir pervane ve dairesel bir gövde aracılığıyla, akışkanı kinetik enerji yardımı ile bir alandan bir alana transfer etmek şeklinde özetlenebilir. Pervane bir tahrik miliyle güç kaynağına (dizel motor, elektrik motoru) ile bağlıdır ve motor güç aktarımına başladığında çarklar yüksek hızlarda dönmeye başlar. Bu sayede akışkana momentum kazandırılarak kinetik enerji üretilir. Bu çalışma prensibine sahip olan pompaların birden fazla çeşidi bulunmaktadır. Bunlar:
Preferikal Santrifüj pompaları
Kendinden emişli santrifüj pompalar
Kademeli santrifüj pompalar
Kendinden klapeli pompalar
Açık çarklı Santrifüj pompalar
Termoplastik Santrifüj pompalar
Manyetik kaplinli santrifüj pompalar
Inline Santrifüj pompalar
Çift kademeli Santrifüj pompalar
Tarihi oldukça eskiye dayanan pompaların günümüzde binlerce farklı modeli bulunur. Transfer edilecek olan sıvının türü, debisi, pompa malzemeleri ve uyumu, viskositesi gibi etkenleri pompa seçerken dikkate alınması gereken etkenlerdir. Santrifüj pompalar, endüstriyel alanda en çok tercih edilen pompalardır. Temelinde basınç yardımı bulunan bu pompaların kullanımı oldukça kolaydır. Bir sıvının transfer edilmesi ya da sıvıdaki basıncın yükseltilmesi için kullanılır.
Genel olarak Santrifüj pompalar, çark adındaki bir dizi döner kanattan oluşur. Döner kanatlar bir mahfaza içinde bulunur ve Santrifüj kuvveti ile sıvıyı bir yerden bir yere aktarmak için kullanılır. Temelini basıncın oluşturduğu bu pompalar içinde yer alan döner çarklar emme kuvveti oluşturur.
Santrifüj Pompalar Nerelerde Kullanılır?
Sıvı maddelerin bir yerden bir yere tahliye edilmesine olanak sağladığı için kullanım alanı fazlasıyla geniştir. Günümüzde zirai sulama için oldukça tercih edilmektedir. Bunun haricinden yaşan bir sel felaketinin ardından mekanlarda biriken suyun bina dışına atılması için kullanılır. Petrokimya ve petrol sanayisi gibi alanlarda da bu Santrifüj pompalarına rastlamak mümkündür.
Tüm bunların haricinde kanalizasyonlarda yaşanan sorunların giderilmesi konusunda da önemli derecede kolaylık sağlar. Birden fazla farklı ebatlar ve değişik alanlarda kullanımı gün geçtikçe artmıştır. Ticari alanlarda genel olarak tercih edilen bir üründür.
Bu şekilde farklı kullanım alanlarına sahip olan Santrifüj pompalar çalışma prensipleri nedeniyle ayrılmaktadır. Ayrıca farklı kullanım alanlarından da bahsedilebilir:
Madencilik
Atık su arıtma
Metal kaplama işlemleri
Kağıt fabrikaları
Kimya Sanayi
Elektronik üretimi
Matbaa ve baskı
İlaç ve gıda üretim tesisleri
Yüksek saflıkta suyun kullanılması gerekli olan tesisler