Transfer pompaları kullanım alanları geniş olduğu için birçok endüstriyel alanda kullanılmaktadır. Birbirinden farklı akışkanlarından bir yerden bir yere taşınmasında etkili rol oynayan bu pompalar aynı zamanda kullanılacak filtre ile filtrasyon ve sirküle etme özelliklerine sahiptir. Her endüstride kullanımının olduğunu söyleyebiliriz. Ancak, tasarım ve çalışma şekline bağlı olarak farklı alanlarda kullanılmaktadır. Bu nedenle transfer pompaların kullanım alanlarını tek tek incelemek gerekir.
Transfer Pompaları Çeşitleri Nelerdir ve Hangi Uygulamalarda Kullanılır?
Transfer pompaları, sıvıları veya gazları farklı yerlere taşımak için kullanılmaktadır. Bu mekanik cihazların farklı uygulamalar için farklı çeşitlerinden bahsetmek mümkündür. Transfer pompaların çeşitleri şunlardır:
Santrifüj pompalar: Santrifüj pompalar, içerisindeki sıvıyı emiş bağlantısından alarak elektrik motoruyla çalışır. Aynı zamanda manyetik kaplinli veya salmastralı olabilmektedir , kaplin ya da monoblok bağlantı ile birleştirilen bir pompa türüdür. Bu pompalar, santrifüj hareketi sayesinde sıvıyı taşır. Çeşitli kimyasallarla çalışabilen farklı kapasitelerde ve malzeme yapılarında üretilirler.
Varil pompaları: Kimyasal sıvıları varil, IBC konteyneri veya bidon gibi depolama kaplarında bulunan sıvılara erişmek ve aktarmak için kullanılan önemli bir ekipmandır. Bu pompalar farklı kimyasal maddelerin güvenli bir şekilde taşınması ve uygulanması için gereklidir. Varil pompaları, elektrik, hava veya şarjlı motorlarla çalışabilen çok yönlü cihazlardır ve kullanım alanlarına göre çeşitli malzemelerden üretilirler. En yaygın olanları ise PP, PVDF ve SS gibi malzemelerdir.
Havalı çift diyaframlı pompalar: Bir basınçlı hava kaynağına ihtiyaç duyar ve çalışma prensibi, içerisinde bulunan diyaframların hava ile dolumu ve boşaltımı üzerine kuruludur. Bu özellikleri sayesinde endüstriyel sektörlerde geniş bir kullanım alanı bulur. Pompaların işlevselliği, pompalanacak sıvının özelliklerine bağlı olarak gövde ve iç aksam malzemelerine göre değişir.
Elektrikli çift diyaframlı pompalar: Diyafram hareketleriyle sıvı pompalama işlemini etkili bir şekilde gerçekleştirmektedir. Hava yerine elektrikle çalışma prensibine sahiptir. Hassas dozaj ve transfer performansıyla öne çıkar. Aynı zamanda darbesiz ve stabil akış oluşturabilirken yüksek enerji verimliliği ile de endüstriyel alanlarda tercih sebebidir.
Lobe pompalar: Lobe pompaların işleyişi, pozitif deplasmanlı ve çift yönlü çalışma özellikleriyle gerçekleşir. Dişli yerine loblar hareket eder ve böylece sıvı pompalanır. Özellikle de kiraz ve zeytin gibi tane maddelerin transferlerinde, yüksek viskoziteli akışkan transferlerinde ya da atıksu uygulamalarında kullanılmaktadır.
Dişli pompalar: İki ayrı dişlinin birbirine bağlandığı bir mekanizma kullanarak çalışırlar. Bu mekanizma, genellikle bir motor miline bağlanır ve kimyasal dozaj ve transfer uygulamalarında etkili bir performans sunar. Daha çok viskoz akışkanlar için tercih edilir.
Mono pompalar: Motor miline bağlı bir rotor ve içinde döndüğü stator malzemesinin hareketini kullanarak çalışan bir pompa çeşididir. Özellikle yüksek viskoziteli akışkanların transferi ve hassas dozaj uygulamalarında yaygın olarak tercih edilirler. Arıtma uygulamalarında da çamur transferi ve dozaj uygulamalarında yaygın olarak kullanılırlar.
Peristaltik hortum pompalar: Diğer pompalardan farklı bir yapıya sahip olmasıyla dikkat çeker. Çalışma prensibi, bir hortum içinden geçen sıvının pompa içinde dönen rotor ile sıkıştırılıp serbest bırakılmasına bağlı olarak gerçekleşir. Kuruda çalışma ve akışkan sızıntısı gibi problemlerinin olmaması, bu pompa türünü tercih etmek için önemli sebeplerdir.
Transfer Pompalar Nerede Kullanılır?
Transfer pompalar, farklı çeşitlerde sunulup birçok alanda kullanılır. Özetlemek gerekirse, bu kullanım alanları maddeler halinde vermek daha da açıklayıcı olacaktır. Genel olarak transfer pompalar şu alanlarda yaygın olarak kullanılmakta ve tercih edilmektedir:
Petrol ve gaz endüstrisi
Kimya endüstrisi
Gıda ve içecek üretim endüstrisi
İlaç endüstrisi
Denizcilik endüstrisi
Tarım
Madencilik endüstrisi
Su arıtma ve atık su işleme
İnşaat ve inşaat malzemesi üretimi
Transfer pompaları, tüm bu alanlara uygun olarak farklı özelliklerde tasarlanabilmektedir. Bu nedenle kullanılacak uygulama ve endüstri alanına göre seçim yapmak gerekir.