Yüksek performansı ve işlevselliği ile dikkat çeken transfer pompaları, temel olarak herhangi bir sıvı veya türevi akışkanların belli bir noktadan başka bir noktaya taşınması için tercih edilen ekipmanları ifade eder. Bu süreçte filtre ve sirküle edilmesi de amaçlar arasında sıralanabilir. Transfer pompalarına bugün endüstri dünyasının pek çok safhasında rastlamak olasıdır. Akışkanların bulunduğu her ortamda transfer pompalarına ihtiyaç duyulabilir.
Temel olarak sıvıların basınç ve enerji düzeylerini çoğaltarak her tür sistem içinde hareket etmelerine olanak tanıyan transfer pompalarını tercih ederken; ihtiyaç olan akış debisi, sıvının yoğunluk, viskozite, sıcaklık vs kimyasal özellikleri ve basma yüksekliği gibi kriterler baz alınmalıdır. Bu yaygın ve teknolojik ekipmanlar çalışma biçimi ve tasarım tiplerine bağlı olarak farklı türlere ayrılır. Kullanılan farklı transfer pompalarını maddeler halinde inceleyelim:
Santrifüj Pompa
Varil Pompası
Havalı Çift Diyaframlı Pompa
Elektrikli Çift Diyaframlı Pompa
Peristaltik Hortum Pompa
Dişli Pompa
Mono Pompa
Lobe Pompa
Manyetik Pompa
Santrifüj Pompa: Santrifüj pompaların kendine has bir çalışma prensibi bulunur. Bu prensibi gövdenin içinde konumlanan fan meydana getirir. Çarkın dönmesi sayesinde içeri giren sıvı kanatlara doğru aktarılır. Pompa dışına sıvının atılmasında merkezkaç kuvvetine başvurulur. Santrifüj pompalar, tarım, konut ve endüstri gibi uygulama alanlarında kullanılır. Basit ve pratik olmasının yanında uygun maliyete sahip olması da Santrifüj pompaları ayrıcalıklı kılar.
Varil Pompası: Pek çok işletme kullanmış olduğu kimyasal ürünleri büyük ölçekli variller ile satın alır. Söz konusu kimyasalları; boya, asit, yağ ya da katkı maddesi şeklinde örneklendirmek mümkündür. Varilden alınan kimyasal akışkanlar çalışanlar ve çevre açısından büyük bir tehdit oluşturabilir. Bu nedenle varil pompaları güvenli bir biçimde kimyasalların aktarımını sağlar. Özellikle gıda sektöründe kullanılacaksa mutlaka paslanmaz varil pompaları tercih edilmelidir.
Havalı Çift Diyaframlı Pompa: İşlemesi adına basınçlı bir hava kaynağına muhtaç olan pompalar, endüstri özelinde havalı pompalar şeklinde tanımlanır. Tasarımı incelendiği zaman karşılıklı iki diyaframın yer alması hemen dikkat çeker. Diyaframlı pompaların aynı zamanda elektrikle çalışan türleri de söz konusudur. Havalı çift diyaframlı pompalar ise herhangi bir elektrik kaynağına muhtaç değildir.
Elektrikli Çift Diyaframlı Pompa: Yukarıda sözünü ettiğimiz diyaframlı pompaların, elektrik kaynağına ihtiyaç duyan versiyonudur. Hassas dozaj dışında darbesiz bir akış yaratma noktasında başarılı olduğu için sıkça tercih edilir.
Peristaltik Hortum Pompa: Klasik pompa tasarımlarının oldukça dışındadır. Hortumdan geçen sıvının pompanın içinde dönmekte olan rotorla daimi bir şekilde sıkıştırılması ve serbest bırakılması gibi bir işleyiş mantığına sahiptir.
Dişli Pompa: Motor miline bağlı olan dişlinin deviniminden sıvı beslemesi yapabilen pompa türüdür.
Mono Pompa: Motor miline entegre olan vidaların devinimine dayalı olan ve rotor ile stator isimli materyallerden meydana gelen pompa çeşididir.
Lobe Pompa: Lobların ters yönlü hareketine bağlı olarak sıvı pompalama işlemini gerçekleştirir. Partikül içerikli akışkanlarda öncelikli olarak tercih edilir.
Manyetik Pompa: Yukarıda anlatılan santrifüj pompa prensibinde olan fakat salmastrasız dizayna sahip ve manyetik kaplin prensibi ile sızdırmazlık sağlanan pompalardır. Özellikle kimyasal proseslerde, teflon, pp veya pvdf gibi gövde alternatifleri ile kullanılırlar.