Vakum pompaları birçok farklı sektörün kendi alanında kullandığı ekipmanlardandır. Vakum pompalarının icadı 1650 yılına kadar dayanır. Günümüzde de sanayi sektöründe yoğun bir şekilde karşımıza çıkar. Özellikle motorlu araçlarda kullanılan vakum pompaları negatif ya da alçak basınç üretmek için kullanılır.
Vakumu üreten vakum pompaları, aynı zamanda vakum düzeyinin sürdürülmesini de sağlar. Kuru vakum pompası, sulu vakum pompası ve yağlı vakum pompası gibi çeşitleri vardır. Kuru vakum pompaları az bakım gerektirir ancak maliyetleri görece yüksektir. Sulu vakum pompaları daha düşük maliyetlidir ve kirli suyu atar. Yağlı vakum pompaları ise yüksek pompalama gücündedir. Yağlı vakum pompasının maliyeti düşük olmakla beraber yüksek pompalama gücü sayesinde verimi artırır.
Yağlı Vakum Pompalarının Özellikleri
Yağlı vakum pompaları yüksek pompalama gücü sayesinde yüksek bir verimlilik sunar. Fiyat açısından da oldukça maliyetli olabilmektedir. Yağlı vakum pompalarının ön önemli unsurlarından biri, düzenli bakım gerektirmesidir. Pompa yağının değişimi, düzenli olarak gerçekleştirilmelidir. Yağlı vakum pompalarının bir başka özelliği ise filtre ile çalışmasıdır. Bu pompalarda filtre olmasının sebebi, makinenin hem kendisini koruması hem de çevresini korumasıdır. Giriş ve çıkış filtresi, özellikle çevreyi korumak amacını taşır.
Bu pompaların başka bir özelliği ise atmosfer basıncından başlayarak 0,5mbar seviyesine kadar vakum yapabilmesidir. Yağlı vakum pompalarının hassas bir işlevi olduğundan kaliteleri esas olup uzun yıllar dayanıklı şekilde çalışmaları beklenir. Yağ bazlı pompalar, su bazlı ve kuru pompalara nazaran daha uzun ömürlü olması açısından biraz daha fazla bakım gerektirmektedir. Ayıca temiz çalışma, düşük ses seviyesi, su gerekmeksizin hava ile soğutma özellikleri de bulunmaktadır.
Yağlı Vakum Pompalarının Kullanım Alanları
Yağlı vakum pompaları, sanayi sektöründe pek çok alana hizmet eder. Kağıttan plastiğe, mermerden ahşaba kadar birçok maddenin üretiminde bu pompalar aktif şekilde kullanılır. İstenmeyen gazların veya buharın çekilmesi gereken işlerde de tercih edilmektedir. Öte yandan yüksek vakum ihtiyacının gerektiği işlerde yağlı vakum pompası kullanılır.
Konserve tesislerindeki kimyasal buharın çekilmesinin yanında kimyasal proseslerdeki buharın çekimine kadar farklı kullanım alanları bulunur. Yine hastanelerin steril ortam ihtiyaçları için yağlı vakum pompalarından yararlanılır. Ayrıca plastik ya da deri üretiminde maddeye şekil vermek amacıyla da kullanılmaktadır. Tuğla ve kiremit gibi arasında hava oluşabilecek maddeler için yağlı vakum pompaları bu sektöre de entegre edilebilir. Hastaneler haricinde diş poliklinikleri, matbaa veya ambalaj işleri, kompozit malzemeler de yağlı vakum pompalarının yoğun bir biçimde kullanıldığı yerler arasında sıralanabilir.