Havalı asit pompaları çeşitli boy ve kapasitelerde olup bilhassa içinde 10 mm’den ufak partiküller barındıran agresif ve aşındırıcı asitlerin transfer ya da sirkülasyon işlemlerinde kullanılır. Bilindiği üzere genel anlamda pompalar, likit fazındaki akışkanların transferinde kullanılan ürünlerdir. Pompaların oldukça geniş bir kullanım alanından söz etmek mümkündür.
Otomotiv, petrol, kimya, arıtma, iklimlendirme, tıp, kağıt üretimi, makine imalatı, tarım gibi alanlarda, pek çok teknik uygulamada bir karşılık bulabilmektedir. Genellikle kullanım maksadı ya da mekânına bağlı olarak birbirinden farklı çalışma prensiplerine sahip olabilmektedir. Buna rağmen en temelde dişli, rotorlu veya pistonlu gibi farklı türlerinden söz etmek olasıdır.
Mekanizmada ne denli sıvıyı ilettiği ya da söz konusu sıvıyı ne denli basınçlandırdığına bağlı olarak üretim sürecindeki kapasite seviyeleri değişebilmektedir. Tam olarak bundan dolayı solvent, su, yağ benzeri sıvı türlerine göre pompalara dair tasarım tipleri değişebilir. Söz konusu madde eğer asit ya da asit benzeri bir sıvıysa bu pompalara “asit pompası” adı veriliyor.
Havalı Asit Pompasında Materyaller
Genel anlamda asit pompası, asidik nitelikleri olan sıvıların belli bir yerden başka bir yere aktarımını sağlayan pompa türü olarak düşünülebilir. Böyle isimlendirilmesinin sebebi, hem tasarım tarzının hem de materyal seçimlerinin doğrudan kullanılan asit için uygun olacak biçimde oluşturulmasıdır. Kabul edileceği üzere asitler, yapısı gereği aşındırıcı bir etki yaratabilmektedir. Bundan dolayı pompa içerisinde asidin teması durumunda malzemelerin direnç gösterebilmesi çok önemlidir.
Asit pompaları söz konusu olduğunda en kritik konuların başında tasarım esnasında kullanılan malzemeler gelir. Asit pompaları bu yönüyle diğer pompalardan ayrılmak durumundadır. Bu tip pompaları gövde, yatak, diyafram, top valf ya da sızdırmazlık özelliği olan elemanlar şeklinde bağımsız biçimde ayırmak ve incelemek gerekir.
Havalı asit pompalarında bilhassa gövde bölümlerinde PP ya da PVDF adı verilen malzemelere yer verilir. O-Ring ve diyafram adı verilen elemanlar için Teflon ve Viton başta olmak üzere kimyasal dayanımı ve özelliklerine bağlı olarak Santopren, EPDM gibi materyaller tercih edilir. Havalı asit pompaların içinde bulunan yatakları materyali için kullanılmakta olan materyal ise genelde gövde malzemesi ile aynı olup PP ya da PVDF ‘dir, diğer bir alternatif de diyafram malzemesi ile aynı olacak şekilde Santopren ya da Viton kullanılabilir.
Asit Pompalarının Türleri ve Kullanım Alanları
Havalı asit pompaları, adından da anlaşılacağı üzere çift diyaframlı tiptedir ve kompresörden gelen basınçlı hava ile tahrik edilir, yani elektrik kullanılmaz. Tüm havalı pompalarda olduğu gibi basit tasarımları, kolay kullanımları, az bakım istemeleri, yedek parçalarının ekonomik olması, salmastra gibi sızdırmazlık elemanı bulunmaması en büyük avantajlarındandır.
Asit pompaları; asidik ya da bazik özelliğe sahip sıvılarda, kullanılacak kimyasalın özelliklerine dayanacak şekilde malzeme yapısında seçilmektedir, tüm kimyasal ya da solvent türlerinde, tuzlu suda, ilaç yapımında ya da arıtma tesislerinde aktif şekilde kullanılmaktadır.