Pompalar, sanayinin her alanında kullanılan ve sıvıları bir yerden başka bir yere iletmeyi sağlayan makinalardır. Ayrıca, bir svıyı kapalı bir sistemde sirküle ederken veya filtrasyon yaparken de yine pompalar kullanılmaktadır. Çalışma prensibi, kullanılan malzeme, enerji kaynağı, pompaladığı sıvının cinsi vb gibi faktörler pompaları farklı sınıflara ayırmaktadır. Endüstride genellikle havalı pompa denilen pompa türleri de ayrı bir kategoriye girmektedir.
Havalı Pompa Nedir?
Bu pompa modelleri, isminden de anlaşılacağı üzere çalışması için belirli bir hava kaynağına ihtiyaç duymaktadır. Bir elektrik enerjisine ihtiyaç duymadan çalışabilen ve günümüzde oldukça geniş bir kullanım alanı bulunan havalı pompa ‘lar içerisinde en sık görülen pompa tipi ise diyaframlı pompa modelleridir. Çalışması diyaframların hareketleri ile gerçekleşen ve bu hareket için de hava kaynağı kullanılan bu pompalar da litaratürde havalı diyaframlı pompa olarak geçmektedir. Bu noktada, elektrikli diyaframlı pompa ‘ların da olduğunu ve birçok uygulamada kullanıldığını belirtelim.
Havalı Diyaframlı Pompa Nasıl Çalışır?
Bu pompaların çalışabilmesi için sağlanan hava kaynağının belirli bir basınç düzeyinde olması gerekmektedir. Pompa kapasitesi, akışkan türü, diyafram büyüklüğü vb gibi parametrelere göre değişmekle beraber bu basıncın genellikle 7 – 8 bar seviyesinde olması gerektiğini söyleyebiliriz. Bu basınç ile pompaya giren hava, içeride bulunan her iki diyaframı sırayla hareket ettirir. Diyaframlarda her hareket sonrasında diğer tarafına dolan sıvıyı, hava basıncı ile pompa çıkışına doğru yönlendirir. Diyaframların sırayla çalışması; sıvının ve havannın her iki taraftan sırayla geçmesi için çek valfler kullanılır. Havalı pompa modellerinde çek valf olarak genellikle top valfler tercih edilmektedir.
Havalı Pompa Avantajları
Havalı diyaframlı pompa modelleri, çalışmak için bir elektrik kaynağına ihtiyaç duymadığı için çok yüksek bir enerji tasarrufu sağlamaktadır. Birçok endüstriyel tesiste, atölye ve fabrikada, başka işlemler için basınçlı hava kullanıldığı için havalı pompa ‘lar için hava kaynağı bulmak zor değildir. Ayrıca, özellikle yanıcı ve patlayıcı bir akışkan ile çalışılması gerektiğinde, elektrikli pompalar, ciddi bir tehlike ve yüksek risk anlamına gelmektedir. Havalı pompa çeşitlerinde bu tür riskler de büyük ölçüde elimine edilmektedir. Pompanın iç aksamında kullanılan malzemeler de yine yanmazlık kriterlerini sağlayacak şekilde seçilebilmektedir.
Basit ve kompakt bir tasarımı olan havalı diyaframlı pompa ‘lar bakım gerektirmeden uzun süre çalışabilmektedir. Gıda, ilaç, kozmetik vb gibi yüksek hijyen gerektiren uygulamalarda başarılı ve güvenli bir şekilde kullanılabilmektedir. Hem gövde hem de iç kısmında kullanılan malzemeler, sıvı cinsi ve çalışma ortamı koşullarına göre kolaylıkla farklılaşabilmektedir. Bu bağlamda, tasarım kriterlerine göre hem metal hem de plastik malzemeler havalı pompa ‘lar için uygundur. Özellikle korozif ve agresif bir sıvı ile uygulama yapılacaksa, sıvının bir metale temas edip aşındırmaması için plastik malzeme kullanımı tavsiye edilmektedir.