Pandemi dönemiyle beraber özellikle dezenfeksiyon ve hijyen sistemleri hayatımızda önem ve öncelik kazanmıştır. Ozon jeneratörleri ve buna bağlı ürün ve tamamlayıcı aksesuarlarına endüstriyel düzeyde artan bir ilgi söz konusudur. Dezenfeksiyon sistemleri, bilindiği üzere su arıtmadan temizliğe, gıdadan sağlığa, yüzme havuzu uygulamalarına kadar pek çok noktada zorunlu olarak kullanılır. Özellikle zararlı organizmaların yok edilmesinde söz konusu sistemlerin etkisi tartışılmaz.
Dezenfeksiyon sistemlerinde farklı prensipler ya da uygulama biçimleri mevcuttur. Ozon gazı, dezenfeksiyon işlemlerinde en aktif şekilde kullanılan alternatifler arasındadır. Uygulama bölgelerinde talebe ya da ihtiyaca bağlı olarak en uygun kapasiteli ozon jeneratörleri tercih edilir. Sistemin aksamadan sonuç verebilmesi adına ozon miktarının hassas biçimde kontrol edilmesi önemlidir.
Ozon Nedir ve Neden Önemlidir?
Ozon jeneratörleri adından da tahmin edileceği üzere belli bir sistem içinde ozon üretebilen cihazlara denir. Bu jeneratörlerin çalışma mantığını ve faydalarını anlamak adına önce ozonu tanımakta fayda vardır. Ozon esasen üç oksijen atomunun birleşmesi neticesinde oluşan inorganik bir molekül şeklinde tanımlanır.
Oda sıcaklığında düşük bir oranda da olsa gözle görülebilecek düzeyde açık mavi bir renge ve net bir kokuya sahiptir. Ozon aynı zamanda güneşten gelen zararlı radyasyona karşı dünyayı korur. Son derece başarırlı bir mikrop öldürücü olması, dezenfeksiyon sistemlerinde yaygın şekilde kullanılmasının en önemli nedenidir. Ozonun yapay bir biçimde üretilmesi adına en ideal yöntemin ozon jeneratörleri olduğunu söyleyebiliriz.
Ozon Jeneratörü Nasıl Çalışır ?
Ozon üretimi, ozon jeneratörü içerisinde bir enerji kaynağı tarafından oksijen atomlarına ayrılan oksijen moleküllerinin, yine içeride ayrışan oksijen atomları ile çarpışarak O3 (ozon) molekülüne dönüşmesi ile gerçekleşir.
Jeneratör içerisine beslenen oksijen taşıyan gaz, jeneratör içerisindeki dielektrik deşarj boşluğuna uygulanan yüksek voltajlı bir alternatif akım ile içeride ozon moleküllerine dönüşmektedir. Üretilen ozon gazının ozon temas tankının tabanına yerleştirilen difüzörler aracılığı ile suya teması sağlanmaktadır. Ozon, suda çözündüğünde oluşan serbest radikaller, kirleticiler ve moleküller üzerinde mükemmel oksitleme kapasitesine sahiptir. Suda çözünen ozon gazının fazlası ise temas tankı üzerinden alınarak ozon imha ünitesi ile imha edilerek atmosfere verilmektedir.
Ozon sisteminde ozon üretimi için gerekli olan ana ekipmanlar aşağıdaki gibidir:
- Hava Hazırlama Sistemi
Kompresör, soğutma grubu, hava tankı
Kurutucu, filtreler
- Ozon Jeneratörü
- Ozon Dağıtım Sistemi – Temas tankı difüzörleri
- Ozon İmha Ünitesi
- Ozon Jeneratörü Soğutma Suyu Grubu
- Kontrol Paneli
- Güç Dağıtım Paneli
Neden Ozon ile dezenfeksiyon ?
Oksidasyon gücü en yüksek ve en güçlü doğal dezenfektandır ozon.
Ozon, soluduğumuz havadan ya da saf oksijenden elde edilmektedir.
Su ile temas süresi çok kısadır (3-10 dk).
Dezenfeksiyon sonrasında artık ve kalıntı oluşmaz, tat ve koku bırakmaz.
Ozon sistemi işletmesi kolay ve güvenlidir.
Ozon jeneratörlü sistemlerin işletme ve bakım maliyeti düşüktür.
Ozon Jenaratörleri nerelerde kullanılır ?
İçme Suyu dezenfeksiyonu (Fe – Mn giderimi, koku – tat giderimi)
Atık su dezenfeksiyonu (Renk giderimi)
Yüzme havuzların dezenfeksiyonu
İç ortam havasının dezenfeksiyonu
Gıda tesisleri
Laboratuvar ekipmanları
Çeşitli tıbbi uygulamalar
Ozon Jeneratörü uygulamalarında Sisdoz A.Ş.
Sisdoz uzun yıllara dayanan tecrübesi ile kendini sektörde kanıtlamıştır. Sisdoz, ozon dezenfeksiyon sistemleri konusunda hem güçlü markası DeNora hem de bilgili ve tecrübeli teknik ekibi ile müşterilerinin güvenini kazanmış, sektörde başarısı en çok konuşulan firma olmayı başarmıştır; günümüzde de Türkiye ve çevre ülkelerde ozon jeneratörlü dezenfeksiyon tesisleri kurmaya devam etmektedir.
Anahtar teslim bir çok projeye imza atan Sisdoz A.Ş., projeyi en başından ele alıp, saha keşifleri yaparak ihtiyaca özel tasarım çözümleri üretiyor ve en uygun ozon jeneratör sistemleri tasarlayıp dizayn ediyor ve ekipman tedariği yanı sıra sahada komple kurulum gerçekleştiriyor. Mühendis kökenli uzman kadrosu ile müşterilerine sunduğu satış öncesinden başlayan bu uygulama ve işletme tecrübesini satış sonrasına da taşıyarak yedek parça, servis, bakım ve yerinde uygulama hizmetleri veriyor, ozon dezenfeksiyon üniteleri için yıllık bakım anlaşmaları ile periyodik bakımları gerçekleştiriyor.
Ozon Jeneratörü Modelleri
Ozon jeneratörleri uygulama alanları ve istenilen dezenfeksiyon kapasitesine bağlı olarak farklı modellere sahiptir. 40 g/saat üretim kapasitesinden 113 kg/saat ‘e kadar üretim kapasitesine sahip farklı modeller ile ihtiyaca göre en ideal kriterleri belirleyerek uygun ozon jeneratörü ve gerekli aksesuar & ekipmanlar kullanılarak komple sistem dizaynı yapılabilmektedir.