Blower, emisyona uğrayan ortamda bulunan havanın yüksek debide ya da düşük basınçta transferini gerçekleştiren ekipmana verilen addır. Motordan iletilen kuvvet sayesinde fanı döndürür. Vakum ya da üfleme olacak şekilde iki farklı kullanıma sahiptir. Tek kademeli blowerların içerisinde bulunan fan dönerek emiş kısmındaki havayı vakumlar. İçeriye hapsedilmiş olan hava daha sonra çıkış yönüne doğru basınçlandırılmış olarak itilir ve bu şekilde işlevini yerine getirmiş olur. Tek kademeli blowerlar genel olarak havayı taşımak için tercih edilir. Tek kademeli blower içerisinde emilmiş olan havanın mutlaka bir filtreden geçirildikten sonra itilmesi gereklidir. Aksi bir durumda gövde ve loblar içerisinde pislik birikebilir. Bu birikme sonucunda ise aşınmalar meydana gelebilir. Aşınma sonrasında blowerın çalışma kapasitesi ve çalışma verimi de olumsuz etkilenir. Basma ve emiş kısmında tıkanıklıklar meydana gelir bu sebeple de mutlaka emiş filtresinin bulunması ve buradaki akışın kontrolünün sağlanması gereklidir.
Bu cihazlardaki en önemli özellik, motordan almış oldukları kuvvet sayesinde fanı döndürüp hava transferini gerçekleştirmeleridir. Tek kademeli blowerlar, genelde bir elektrik motoru yardımı ile çalışır ve ortam için gerekli olan havayı emmeye yarar. Kullanım yöntemi ya da bağlantı türüne göre vakumlama işlemi gerçekleştirmek amacı ile de kullanılan bu cihazlar endüstrinin hemen hemen her alanında doğrudan ya da dolaylı bir biçimde tercih edilmektedir. Yüksek hava debisinin ihtiyaç duyulduğu her uygulamada oldukça uzun süreli olarak kullanılır.
Genel olarak tek kademeli blowerlar 40-1370 m3/saat debi aralığında, 0-460 mbar basınçlarda ve 0,2 – 18,5 kw aralığındaki motor güçlerinde çeşitlere sahip olan blower çeşididir.
Tek Kademeli Blower Nerelerde Kullanılır?
Tek kademeli blowerların kullanım alanlarını sıralayacak olursak:
Araba yıkama
Kağıt kesme
Egzoz, aspire edilmesi, soğutulması, iletilmesi, havalandırılması vb. için gerekli görülen her alanda
Kanalizasyon, proses yığınları vb. yolu ile gaz akışını sağlama
Şişe kurutma
Arıtma tesisi
Jakuzi
Yazıcılarda yazma sonrası kurutma işlemi
Fermantasyon
Havuzlarda oksijen sağlama
Kalorifer yakma
Boru temizleme
Sebze ve meyve yıkama
Toz ve partikül taşıma gibi alanlar
Seçiminde Nelere Dikkat Edilmelidir?
İçerisindeki her bir ekipmanın kendine ait koşulları bulunur. İlk olarak blowerın bulunacağı yer doğru biçimde tayin edilmelidir. Kullanılacak alanın ölçümü yapıldıktan sonra hava akış yönü belirlenir. Bağlantı civaları, kayışları ve buna benzer diğer aparatları dikkatli bir biçimde kontrol edilir. Gerekli aksesuarların kullanımı ve temini önemlidir. Bu aksesuarlar emiş filtresi, çek valf, titreşim takozları, bağlantı boruları, esnek bağlantılar, basınç emniyet vanası, manometre gibi ürünlerdir.
Kullanımının Sağladığı Faydalar Nelerdir?
Blower pek çok avantaja sahiptir. Genelde yağsız hava ya da gaz verirler ve bu şekilde de düzenli bir hava ve gaz akışı sağlarlar. Bakımı çok kolaydır. Aynı zamanda da ekstra bir bakım maliyeti gerektirmezler. Uzun ömürlü olması bakımından da büyük avantaj sağlar. Bu tip ekipmanlarda en çok yakınılan genel konulardan biri olan yüksek gürültü seviyesidir. Fakat santrifüj blower çeşitlerinde genel olarak gürültü seviyesi düşüktür. Bu da tercih edilmesini önemli ölçüde etkileyen bir etkendir.
Tek Kademeli Blower Seçiminde Nelere Dikkat Edilmelidir?
Kullanılacak olan blowerın yanlış seçimi; zayıf performansa sebep olabildiği gibi aynı zamanda gereksiz pahalı elektrik faturasıyla da sonuçlanacaktır. Endüstriyel uygulamanın güzel sonuç vermesi için dikkat edilmesi gerekenler:
Blowerın yerinin belirlenmesi gereklidir.
Kullanılacak alanın ölçülmesi gerekir.
Hava akış yönüne karar verilmesi gerekir.
Kurulum düzeninin belirlenmesi gerekir.
Blowera giriş yapacak olan havanın sıcaklığı, nereden gireceği ve nasıl gireceği gibi durumların belirlenmesi gerekir.
Kanal dışında bulunan havanın akışındaki basınç düşü belirlenmelidir.
Gerekli olan pozitif basıncın belirlenmesi gerekir.
Ortam sıcaklığı sabit olmalıdır.
İhtiyaç duyulan havanın debisi belirlenmelidir.
Gerekli aksesuarla tespit edilip blower özelliklerine göre kullanılmalıdır.