Ultraviyole (morötesi) ışınları kullanılarak dezenfeksiyon işlemi yapılmasına UV Dezenfeksiyon denir. UV-C ışınları kullanılarak havadaki, gıdalardaki veya sudaki insan sağlığını tehdit edebilecek virüsler yok edilir. UV Dezenfeksiyonu özellikle sulardaki bakteri, parazit ve sporların üremesini durdurur, yok edilmesini sağlar.
Işınlar, mikroorganizmalarla temas ettiğinde DNA’ları hasar görür, üremeleri durur. Böylelikle UV Dezenfeksiyon işlemi insan ve bitkilerin sağlığını tehdit eden mikroorganizmalardan arınmış olur. Dolayısıyla UV Dezenfeksiyonu su, hava ve çevre kirliliğinin temizlenmesi gibi işlemlerde bir çözüm sunar. Temizleme işlemi ise UV Dezenfeksiyonu için geliştirilmiş cihazlarla yapılır.
UV Dezenfeksiyonun Kullanıldığı Alanlar
UV Dezenfeksiyonu 20. yüzyılın ortalarından beri kullanılarak teknolojisi geliştirilmiş ve günümüze kadar ulaşmıştır. UV Dezenfeksiyonunun kullanım alanlarından biri tıbbi temizlik ve sterilizasyondur. Ayrıca hava, su tutma tesislerinin temizlenmesinde UV Dezenfeksiyonu kullanılır. Başka bir kullanım alanı ise yüzey sterilizasyonudur. Özellikle suda klora direnç gösteren mikroorganizmalara karşı oldukça etkili sonuçlar alınmasını sağlar.
UV dezenfeksiyonu atık suların da temizlenmesi için kullanılır. Tuvaletler, gıda satış alanları, taşımacılık sektörü, konaklama, ofisler, güzellik salonları ve perakende sektöründe yaygın şekilde kullanabilir.
Etkili olduğu mikroorganizma türleri arasında sadece virüs ve bakteriler dışında mantar ve küf sporları da bulunur. UV Dezenfeksiyonunda herhangi bir kimyasal kullanılmaz ve özel bir ayar gerekmez. Talep edilen dozaja uygun şekilde tasarlanır. Bir diğer önemli ayrıcalığı ise sistemin her daim maksimum düzeyde çalışmasıdır. UV-C dezenfeksiyon sistemleri enerji verimliliği açısından da cazip bir yöntemdir.
UV Dezenfeksiyonun Özellikleri
UV ışınlar, bilindiği üzere ışık spektrumunun normal koşullarda gözle görülemeyen kısmında bulunur. Görebildiğimiz ışığa kıyasla bu ışınların dalga boyu çok daha kısadır. Dolayısıyla insan gözünün bu ışınları algılaması olanaksızdır. Ultraviyole ışınlarının mikropları öldüren etkilerini pek çok alanda sorunsuz bir şekilde kullanmak amacıyla UV-C ampullerinden yararlanılır.
Söz konusu ampullerden yayılmakta olan ışınlar mikroorganizmanın DNA’ya zarar verebilecek koloni yaratma becerilerine engel olur. Bugün antibiyotiklere karşı direnen bakteri ya da virüsler de dahil olmak kaydıyla bütün mikroorganizmalar ultraviyole ışınları karşısında savunmasız bir pozisyondadır. UV-C dezenfeksiyon sistemlerinin diğer dezenfeksiyon sistemlerine kıyasla pek çok avantajından söz etmek mümkündür. Bu avantajlardan bazılarını şu şekilde özetleyebiliriz:
Hiç ayırmadan bütün mikroorganizma türlerine karşı etkilidir.
Gıdadan kimyaya kadar birçok sektörde karşılık bulur.
Bu sistemlerde ozon ya da duman benzeri salınımlar söz konusu değildir.
UV-C dezenfeksiyon sistemleri görece düşük maliyetlidir.